Republikeinse geldschieter David Koch op 79-jarige leeftijd overleden

David doneerde samen met zijn broer Charles veel geld aan Republikeinse politici. Vorig jaar trad hij wegens gezondheidsproblemen al terug uit de openbaarheid.

De overleden David Koch, die samen met zijn broer een oliebedrijf leidde.
De overleden David Koch, die samen met zijn broer een oliebedrijf leidde. Foto Lucas Jackson/Reuters

De conservatieve Amerikaanse miljardair David Koch is overleden. Dat meldt persbureau AP vrijdag. Koch, die grote sommen geld doneerde aan de Republikeinse partij en aan Republikeinse politici, leed aan prostaatkanker. Hij is 79 jaar geworden.

Vorig jaar trad hij vanwege gezondheidsproblemen terug uit de openbaarheid. David leidde samen met zijn broer Charles het door hun vader opgerichte oliebedrijf Koch Industries. Met Charles lobbyde hij onder meer voor belastingverlaging en het schrappen van wetgeving die volgens hen vrij ondernemerschap in de weg stond.

Met president Donald Trump hadden de broers weinig op. Tijdens de verkiezingscampagne van 2016 weigerden zij hun steun aan hem te betuigen. Bij de verkiezingen in 2012 waren David en Charles uitgesproken tegenstanders van Barack Obama. Zij steunden toen Republikein Mitt Romney.

Vrouw en kinderen

„Hij zal ontzettend gemist worden, maar nooit vergeten”, zei broer Charles vrijdag in een verklaring aan de werknemers van Koch Industries. „David was trots op het uitzonderlijke werk dat jullie allemaal verricht hebben om Koch Industries het succesvolle bedrijf te maken dat het nu is.”

David Koch laat een vrouw en drie kinderen achter.

Lees ook: Soros en Koch hebben het niet zo op Trump, dus beginnen ze een denktank