Vijf doden en ruim honderd gewonden door onweer Pools-Slowaakse gebergte

De slachtoffers werden donderdag overvallen door onweer op verschillende plekken in het gebergte. Onder de doden zijn twee kinderen.

Tijdens een reddingsoperatie werd een helikopter ingezet nadat een bliksemstorm het Tatra gebergte nabij Zakopane trof.
Tijdens een reddingsoperatie werd een helikopter ingezet nadat een bliksemstorm het Tatra gebergte nabij Zakopane trof. Foto Agencja Gazeta/Marek Podmokly/Reuters

Vijf mensen, onder wie twee kinderen, zijn donderdag overleden door bliksem in het Pools-Slowaakse Tatra-gebergte. Daarnaast zijn er meer dan honderd gewonden en zwaargewonden, meldt persbureau Reuters. De slachtoffers werden overvallen door onweer. Vier doden bevonden zich aan de Poolse kant en een vijfde aan de Slowaakse.

Het Tatra-gebergte beslaat het zuiden van Polen en buurland Slowakije. Het is een populair gebied onder wandelaars en gezinnen. Volgens ooggetuigen stak de storm uit het niets op. Sommige gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in het nabijgelegen Zakopane. Onder hen waren mensen met zware brandwonden en verwondingen aan hun hoofd.

„Niemand verwachtte een dergelijke storm en vanuit menselijk oogpunt is het iets wat onmogelijk te voorspellen was”, reageerde premier Mateusz Morawiecki. Burgemeester Leszek Dorula van Zakopane riep een rouwperiode uit van vrijdag tot en met zondag.

De bliksem sloeg onder andere in op de Giewont-berg. Daar bevindt zich een vijftien meter hoog ijzeren kruis, waar mogelijk de bliksem is ingeslagen. De berg bestaat uit drie toppen, waarvan de hoogste op 1.894 meter ligt.