Uitbarsting van onrust in Indonesie

Beawiharta/EPA

De jongste confrontatie tussen Papoea’s en de Indonesische politie begon afgelopen zondag in de Oost-
Javaanse stad Surabaya, met een incident vol symboliek
Eerst in Jayapura, de hoofdplaats van dit meest oostelijke deel van de Indonesische archipel, later ook in onder meer Manokwari, Fakfak en Timika, niet ver van de immense Grasberg-kopermijn. Op veel plaatsen kwam het in de daaropvolgende dagen tot vernielingen van markten, winkels.
Op de foto een vrouw wiens stalletje door demonstranten in brand is gestoken.
De uitbarsting van onrust, verklaarden Papoea-leiders als Benny Wenda, is een direct gevolg van jarenlang opgekropte frustraties bij de Papoea’s over de veelvuldige discriminatie, racisme en achterstelling waaronder ze hebben te lijden onder het Indonesische bewind, dat in 1962 het Nederlandse koloniale bestuur opvolgde.