Thuiskok

Sardientjes a beccafico

Een favoriet van Loren, dit Siciliaanse gerecht van gevulde sardientjes. Als u ze laat ontgraten bij de visboer, scheelt dat flink wat tijd.

Snijd de sardines bij de buik half open, maar laat ze aan de andere kant heel (zoals je ook doet als je ze frituurt). Haal de kop eraf, natuurlijk, en haal de graat eruit. Was ze en laat ze goed uit elkaar en opengevouwen, een beetje uitlekken.

Maak intussen de vulling. Verhit de olijfolie met een paar eetlepels paneermeel in een kleine koekenpan. Doe het paneermeel als het bruin is in een kom en vermeng het met de gewassen en drooggedepte rozijnen, pijnboompitten, een handvol fijngehakte peterselie, de afgespoelde, ontgrate en fijngehakte ansjovisfilets en een snufje zout en peper. Meng alles voorzichtig maar goed. Neem een eetlepel van dit mengsel, leg het op een opengevouwen sardine, rol die om het mengsel op tot een rolletje en zet het vast met een of twee cocktailprikkers. Herhaal deze stappen voor alle sardientjes. Leg ze tot slot in een ingeoliede ovenschaal, strooi er nog wat paneermeel over, besprenkel ze met een scheutje olie en zet ze 30 minuten in de oven.