Perzische Golf

Nederland wil in EU-verband meedoen aan Hormuz-missie

Nederland wil tegemoetkomen aan het Amerikaanse verzoek om mee te doen aan een militaire missie in de Straat van Hormuz, maar alleen in Europees verband. Dat bevestigen bronnen donderdag aan NRC naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. De Verenigde Staten proberen een internationale coalitie op te bouwen om de koopvaardij rond de Perzische Golf te beschermen. Washington deed Den Haag in juli een officieel verzoek om hulp. Om te voorkomen dat alleen Nederland wordt meegezogen in het conflict tussen de VS en Iran, wil Den Haag enkel in Europees verband meedoen. Tegelijkertijd wil het als NAVO-lid wel een bijdrage leveren aan de missie. Het ministerie van Defensie wil nog niet bevestigen of Nederland al officieel heeft toegezegd. (NRC)