Nederlandse hockeymannen verliezen halve finale EK van Spanje

Het team van bondscoach Max Caldas ging met 4-3 onderuit, na zonder puntverlies de groepsfase te hebben overleefd.

Pau Quemada (M) heeft de stand op 0-2 gebracht tijdens halve finale Nederland-Spanje bij het Europees kampioenschap hockey. Links keeper Pirmin Blaak en Mink van der Weerden, rechts Ignacio Rodriguez van Spanje.
Pau Quemada (M) heeft de stand op 0-2 gebracht tijdens halve finale Nederland-Spanje bij het Europees kampioenschap hockey. Links keeper Pirmin Blaak en Mink van der Weerden, rechts Ignacio Rodriguez van Spanje. Foto Koen Suyk/ANP

De Nederlandse hockeyers hebben de Europese titel niet weten te prolongeren. Oranje gaf in de halve eindstrijd tegen Spanje totaal niet thuis en leed een pijnlijke maar verdiende nederlaag (3-4).

Spanje nam in Antwerpen een voorsprong van 4-0 en legde met drie benutte strafcorners de basis voor de verrassende zege. Pau Quemada benutte er twee en Josep Romeu een. De Spanjaarden stuiten zaterdag in de finale op de winnaar van het duel tussen België en Duitsland. De winnaar van de eindstrijd plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. De verliezer moet zich net als Oranje, dat zaterdag nog wel om brons speelt, op een andere manier voor de Spelen van volgend jaar in Tokio zien te kwalificeren.

Oranje eindigde als eerste in de poule na overwinningen op Ierland (5-1), Duitsland (3-2) en Schotland (6-0). Spanje werd op het nippertje tweede in de groep, na een nederlaag tegen België (0-5), gelijkspel tegen Engeland (2-2) en winst op Wales (5-1).

Toch was het Spanje dat donderdagavond domineerde. De ervaren ploeg profiteerde van het slordige spel van Nederland en benutte de strafcorner. Pau Quemada opende in de tweede minuut al de score. Hij benutte in de negentiende minuut ook zijn tweede strafcorner. Spanje kwam in de 34e minuut op 3-0 door Josep Romeu, eveneens uit een strafcorner.

Nauwelijks mogelijkheden

Met een ruime voorsprong slaagden de ervaren Spanjaarden er in om het spel te vertragen. Oranje kreeg nauwelijks mogelijkheden. Mink van der Weerden was nog het dichtst bij een treffer. Hij raakte vanuit een strafcorner de paal. Sanchez sloeg Spanje eerst nog naar 4-0, voordat Billy Bakker voor Nederland scoorde. De wedstrijd was allang gespeeld, toen Jip Janssen in de slotminuut de negende en tiende strafcorner voor Oranje benutte. Die treffers maakten de afgang niet minder groot.

“Zij waren heel effectief en komen met drie benutte strafcorners op 3-0″, zei bondscoach Caldas voor de camera van de NOS.

“Wij begonnen matjes, maar met hockey kan je een achterstand van 3-0 nog wel goedmaken. Dan moet je wel effectief zijn en dat waren we niet.”

(ANP)