PSV en Feyenoord dichter bij groepsfase, AZ speelt gelijk tegen Antwerp

PSV won met 3-0 van Apollon Limassol, terwijl AZ niet verder kwam dan 1-1 tegen Antwerp. Eerder op de avond won Feyenoord met 3-0 van Hapoel Beër Sjeva.

Vreugde in het Philips-stadion.
Vreugde in het Philips-stadion. Foto VI Images/ANP

PSV heeft donderdagavond een grote stap gezet op weg naar deelname aan het hoofdtoernooi van de Europa League. De Eindhovense voetbalclub won donderdag voor eigen publiek in de play-offs met 3-0 van Apollon Limassol. Volgende week donderdag is de tweede wedstrijd, op Cyprus.

In een tegenvallende eerste helft gebeurde er weinig in het Philips-stadion. In de tweede helft bracht PSV hier verandering in. Mohamed Ihattaren maakte vanuit een counter in de 47e minuut de 1-0. De tweede treffer kwam in de 56e minuut op naam van Cody Gakpo. De buitenspeler kwam naar binnen en schoot in de verre hoek raak.

Limassol kon zich niet herpakken en na ruim een uur spelen zorgde Denzel Dumfries voor de 3-0. Doelman Jeroen Zoet voorkwam ruim tien minuten voor tijd dat Limassol tegen scoorde. Bij PSV maakte Kostantinos Mitroglou, donderdag pas gecontracteerd, in de slotfase zijn debuut.

AZ speelt gelijk tegen Antwerp

Tegelijkertijd speelde AZ tegen Royal Antwerp FC voor een plaats in het hoofdtoernooi van de Europa League. Het lukte de Alkmaarse club niet verder te komen dan 1-1 in Enschede.

Dylan Batubinsika maakte in de 38e minuut het openingsdoelpunt en zette Antwerp op voorsprong: de eerste tegentreffer van AZ in acht officiële duels van dit seizoen. Antwerp eindigde het duel met tien man. De Portugees Buta kreeg in de 73e minuut een tweede gele kaart. Negen minuten later maakte Myron Boadu gelijk.

Lees ook: Meer gebreken ontdekt in stadion: hoe nu verder met AZ?

AZ ontving Antwerp in het stadion van FC Twente, voor slechts vierduizend toeschouwers. Het stadion in Alkmaar is nog niet beschikbaar, nadat een deel van het dak is ingestort. De return is komende donderdag in het Koning Boudewijn Stadion van Brussel. Stadion De Bosuil in Antwerpen voldoet volgens de UEFA niet aan de vastgestelde richtlijnen.

Feyenoord wint met 3-0

Ook Feyenoord is donderdagavond dichter bij de groepsfase gekomen. De Rotterdammers versloegen het Israëlische Hapoel Beër Sjeva in de Kuip. In de eerste helft kwam Feyenoord op 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Sam Larsson. Na de rust zorgde Leroy Fer met twee goals voor een ruime overwinning: 3-0.

Feyenoord begon stroef aan het duel met de nummer drie van de Israëlische competitie. Pas na een kans voor Nigel Hasselbaink, de Amsterdammer in de spits bij Hapoel, kwam de thuisploeg los. Het leidde na kansen voor Luciano Narsingh, Karsdorp en Fer (schot op de paal) tot de openingstreffer van Sam Larsson.

De Zweed had de bal voor het intikken na een schot van Steven Berghuis op de paal: 1-0. In de tweede helft drukte Feyenoord het krachtsverschil uit in nog twee doelpunten, beide gemaakt door Fer.

De ploeg van Stam boekte in de derde voorronde van de Europa League voor eigen publiek ook al een overtuigende zege, toen op Dinamo Tbilisi (4-0). In de competitie moest Feyenoord in de eerste drie duels echter steeds genoegen nemen met een punt. (ANP/NRC)

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Belangrijke eerste stap! #feyhbs #UEL https://t.co/CabsVELJ02