Brieven

Die ‘onbekende foto’ toonde het uitzicht over de Jotefa-baai bij Jayapura in Papoea

Foto uit 1988 van C. L. Voorhoeve

Bij het artikel Ik heb heimwee naar een plek die ik niet ken (16/8) (de door Ellen Deckwitz uitgesproken tekst bij het Indië-monument in Den Haag) stond een foto uit de collectie van het Nationaal Archief met als bijschrift: „Onbekende kust met eilanden in Nederlands-Indie”. De foto toont het uitzicht over de Jotefa-baai, bij Jayapura – de hoofdstad van de Indonesische provincie Papoea op het westelijk deel van Nieuw-Guinea die tot 1962 Hollandia heette – langs de weg naar het vliegveld Sentani. Het is een populair uitzichtspunt waar eindeloos veel foto’s gemaakt moeten zijn!

Ik ben daar tussen 1960 en 1988 verschillende keren geweest in het kader van onderzoek naar de talen die op het westelijk deel van het eiland worden gesproken. In 1988, tijdens een conferentie van de Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI), de Indonesische Academie van Wetenschappen) heb ik een panoramafoto gemaakt (zie boven). Het standpunt van de fotograaf op de zwart-witfoto uit 1947 (zie onder) ligt iets lager en meer naar rechts ten opzichte van de foto uit 1988.

C. L. Voorhoeve, Wageningen

De foto uit het Nationaal Archief uit 1947:

Foto Nationaal Archief