Pompeo blust diplomatiek brandje met Denen over Groenland

Groenland Pompeo sprak met zijn Deense ambtgenoot, nadat president Trump abrupt een bezoek aan Kopenhagen afzegde omdat de Denen Groenland niet willen verkopen.

De haven van Tasiilaq, Oost-Groenland.
De haven van Tasiilaq, Oost-Groenland. Foto Lucas Jackson/Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft woensdag zijn Deense collega Jeppe Kofod gebeld om een diplomatieke rel te sussen na de annulering van een bezoek aan Kopenhagen door president Donald Trump. Trump zegde dinsdag af nadat de Denen zijn suggestie van een aankoop van Groenland verwierpen.

Pompeo prees samenwerking met Denemarken, een NAVO-bondgenoot „met gemeenschappelijke prioriteiten op het gebied van internationale veiligheid”, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Kofod verklaarde het „constructieve” gesprek „op prijs te stellen”.

Deense politici hebben verontwaardigd gereageerd op de abrupte afzegging door Trump, die begin september een bezoek zou brengen aan hun land. Premier Mette Frederiksen zei „teleurgesteld en verrast” te zijn door de annulering. Eerder verwierp ze het idee van een Amerikaanse aankoop van Groenland, een autonoom gebied binnen het Deense koninkrijk, als „absurd”.

Lees ook: Waarom wil president Trump Groenland kopen?

Trump noemde die uitspraak „gemeen”. Hij voegde toe: „Ze heeft Denemarken en de VS veel kosten en moeite bespaard.” De president baarde vorige week wereldwijd opzien toen bekend werd dat hij interesse had geuit in een overname van Groenland, het grootste eiland ter wereld. Volgens Trump is het noordelijke gebied „strategisch interessant” en zou de aanschaf een soort „grote vastgoedtransactie” zijn.

Diep beledigend

„De werkelijkheid heeft de fantasie ingehaald”, zei Morten Østergaard van de partij Radikale Venstre. „Dit toont aan waarom het belangrijker is dan ooit om EU-landen als onze belangrijkste bondgenoten te beschouwen. De man is ontoerekeningsvatbaar.” Het Conservatieve parlementslid Rasmus Jarlov riep Trump op „meer respect” te tonen. Oud-premier Helle Thorning-Schmidt noemde de afzegging „diep beledigend tegenover de bevolking van Groenland en Denemarken.”

Trump zou naar Kopenhagen reizen op uitnodiging van de Deense koningin Margrethe. Een woordvoerder van het Deense Koningshuis zei woensdag dat de afzegging een „verrassing” was. Trumps bezoek aan Denemarken zou onderdeel uitmaken van een langere reis door Europa.

Het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder laten weten dat het gebied wel openstaat voor handel, maar niet te koop is.

Dit bericht is donderdag 22 augustus 2019 om 16.30 uur geactualiseerd, naar aanleiding van het gesprek tussen de Amerikaanse minister Pompeo en zijn Deense ambtgenoot.