Brieven

Brieven

In tien jaar tijd stegen de inkomens ongeveer net zoveel als de economie groeide. Toch consumeerden Nederlanders veel minder. „Waar bleef dat geld?” vroeg Egbert Kalse zich af (We consumeren niet, we lossen af, 20/8).

Door veel politici wordt het beschreven ‘consumptiegat’ als een probleem gezien. Koop die nieuwe auto of die nieuwe keuken, riep premier Rutte de bevolking op in 2013, zo redden we de economie en verslaan we het CPB. Oh ja?

Sinds 1981 berekent het Global Footprint Network jaarlijks de zogenoemde Earth Overshoot Day (EOD): de dag van het jaar waarop de mensheid sinds 1 januari evenveel van de aarde genomen heeft als de planeet ons in een jaar kan geven. In 1981 viel deze dag 14 december. In 2019 is die dag al achter de rug: hij viel dit jaar op 29 juli, drie dagen eerder dan in 2018. Vanaf dat moment plegen we dus, tot eind 2019, vijf maanden roofbouw. Zolang weinig consumeren als een probleem wordt gezien en economische groei nog altijd het belangrijkste oriëntatiepunt in onze neoliberale wereld blijft, zal de EOD steeds eerder in het jaar komen te liggen. Op korte termijn lijkt dat wellicht prettig maar op lange termijn is het een ramp.