Brexitblog

Duizenden Britten demonstreren tegen schorsing parlement

Eind oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk vooralsnog de Europese Unie. Volgens premier Boris Johnson komt er hoe dan ook op 31 oktober een Brexit, met of zonder akkoord met de EU. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

Verspreid over het Verenigd Koninkrijk mensen de straat op

Duizenden Britten zijn zaterdag verspreid over het Verenigd Koninkrijk de straat op gegaan om te demonstreren tegen de beslissing van premier Boris Johnson om het parlement te schorsen. Zij vinden dat Johnson zijn positie misbruikt en de Brexit eind oktober probeert door te drukken. Door de schorsing wordt het moeilijk voor het parlement om een no deal-scenario tegen te houden.

Lees ook: Dit zijn nu de opties voor het Britse parlement

Onder meer in Manchester, Leeds, York, Belfast en Londen wordt gedemonstreerd. Zo’n tweeduizend demonstranten verzamelden zich voor Johnsons kantoor aan Downing Street en riepen leuzen als “Leugenaar Johnson, schaam je!”. Op een bord was ‘#StopDeCoup, Verdedig onze Democratie. Red onze toekomst’ te lezen, schrijft persbureau Reuters.

In Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, kwamen zo’n honderd mensen bijeen buiten het gemeentehuis. De grens met Ierland vormt een van de meest grote pijnpunten in de huidige overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Johnson wil van de zogeheten backstop af, een oplossing waarbij er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland, maar er is nog geen alternatief gevonden.

Johnson besloot het parlement 35 dagen te schorsen, van 9 september tot en met 14 oktober. Daardoor is straks nog maar halve maand de tijd om tot een nieuwe oplossing te komen voor de Brexit. De premier houdt vol dat een dergelijke schorsing na het zomerreces gebruikelijk is, hij zou dit niet doen om opzettelijk een debat te verhinderen.

Schotse rechter stelt beslissing over Britse parlementaire schorsing uit

De hoogste Schotse civiele rechter heeft zich vrijdag nog niet uitgesproken over premier Boris Johnsons besluit om het Britse parlement te schorsen. De rechter gaf aan volgende week dieper in de zaak te willen duiken alvorens te beslissen of Johnsons bepaling moet worden teruggedraaid.

Zeventig parlementariërs van Schotse oppositiepartijen spanden de zaak aan tegen de parlementaire schorsing die premier Boris Johnson deze week aankondigde voor 9 september tot 14 oktober. Door de controversiële stap van de kersverse premier wordt het voor het parlement lastig om een No Deal-Brexit tegen te houden.

Drie rechtszaken

De Schotse parlementariërs zijn niet de enigen die Johnson via de rechter proberen tegen te houden. In Belfast komt op 6 september een zaak voor van activist Raymond McCord, die vreest dat een No Deal-Brexit de stabiliteit in Noord-Ierland in gevaar brengt. Een derde rechtszaak is aangespannen door Gina Miller, een zakenvrouw en activist die eerder gelijk kreeg in een rechtszaak tegen oud-premier Theresa May toen die zonder instemming van het parlement de Brexit in gang wilde zetten.

John Major, Brits premier van 1990 tot 1997 en uitgesproken tegenstander van Brexit, wil zich graag bij een van de rechtszaken voegen. Hij hoopt zijn ervaring als minister, premier en parlementariër in te kunnen zetten in de zaak tegen Johnsons schorsingsbesluit.

De drie rechtszaken worden hoogstwaarschijnlijk samengevoegd tot één grote zaak, zegt Robert Blackburn van King's College University in Londen tegen persbureau Reuters. Die verzamelrechtszaak zal volgens de rechtsprofessor direct bij het Britse Hooggerechtshof belanden.

Lees ook: Dit zijn nu de opties voor het Britse parlement

Petitie tegen schorsing parlement passeert 1,2 miljoen handtekeningen

Een petitie tegen het opschorten van het Britse parlement is binnen 24 uur ruim 1,2 miljoen keer ondertekend. Omdat de handtekeningen via een overheidssite worden verzameld, moet de Britse regering reageren op de petitie. Het onderwerp van iedere petitie met meer dan honderdduizend handtekeningen, maakt kans op een debat in het Lagerhuis. Daarvoor moet nog een datum worden vastgesteld.

Premier Boris Johnson kreeg woensdag koninklijke toestemming voor het schorsen van het parlement. Dat gaat half september sowieso met reces maar door dat met een aantal weken te verlengen, wil Johnson volgens critici en analisten voorkomen dat het huis een stokje steekt voor zijn plan om eventueel zonder onderlinge afspraken met Brussel de Brexit door te drukken. Zelf ontkent de premier die beschuldigingen.

Lees ook: Johnson gunt Lagerhuis zo min mogelijk tijd voor de Brexit

Een meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft meermaals per stemming aangegeven pas akkoord met Brexit te gaan als er een deal ligt waarin zowel Brussel als Londen zich kan vinden. Johnson houdt op zijn beurt vast aan 31 oktober, de huidige deadline. Zijn regering en hij willen dan hoe dan ook de Europese Unie verlaten, ook als er nog geen pakket met afspraken ligt.

De grootste oppositiepartij Labour kondigde donderdag aan volgende week een spoeddebat te willen houden over het besluit van Johnson. Leider Jeremy Corbyn noemde de schorsing woensdag al een "bedreiging voor de Britse democratie".

Macron: backstop is essentieel

De Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emannuel Macron hebben elkaar donderdag in Parijs gesproken. De twee bespraken onder meer de toekomst van de Brexit, die nu voor eind oktober gepland staat. Macron reageerde onder meer op de brief die Johnson eerder deze week verzond naar de Europese regeringsleiders. Die brief ging onder meer over de backstop, de noodoplossing voor het Ierse grensprobleem. Macron noemde die oplossing donderdag „essentieel".

Tijdens het gesprek hamerde Johnson erop dat de datum van 31 oktober wat hem betreft vaststaat, ook als dit betekent dat het VK zonder akkoord uittreedt. Analisten zien het dreigen met een No Deal mede als een poging Europa onder druk te zetten de onderhandelingen te heropenen.

De inzet van de Europese 'tour' langs Macron en de Duitse leider Angela Merkel is namelijk het heropenen van de Brexit-onderhandelingen in Brussel. De Europese Unie heeft al meermaals gezegd dat het niet opnieuw rond de tafel wil om de afspraken die het maakte met oud-premier Theresa May te herzien, maar Johnson blijft desondanks aandringen. Volgens hem is de backstop ondemocratisch en schendt deze de soevereiniteit van het VK en moeten er daarom alternatieve afspraken komen.

Lees ook: Johnson krijgt van EU nul op rekest, net als May

Donderdag zei Macron dat de backstop wat hem betreft essentieel is om de stabiliteit in Ierland en Noord-Ierland te waarborgen. Ook EU-voorzitter Donald Tusk zei eerder deze week iets soortgelijks in reactie op een brief die hij van Johnson ontving. Hij verweet critici van de backstop die geen plausibel alternatief bieden er op Twitter van in wezen voor de herinvoering van de grens tussen de twee Ierlanden te zijn.

Woensdag stelde bondskanselier Merkel, bij Johnsons bezoek aan Berlijn, al dat de verantwoordelijkheid van het voorkomen van een No-Deal-scenario wat haar betreft bij Westminister ligt. Een alternatief voor de backstop is volgens Merkel eventueel bespreekbaar, mits het VK hier binnen dertig dagen zelf een plan voor aandraagt. Later trok ze die woorden toch weer in: volgens Merkel had ze de dertig dagen genoemd om aan te geven hoe urgent de Brexit-problematiek is.

Welkom in een nieuw blog, waar we alle ontwikkelingen rondom de Brexit en het premierschap van Boris Johnson bijhouden. Deze week spreekt premier Boris Johnson met diverse EU-leiders over de toekomst van de Brexit. Al het voorgaande nieuws hierover leest u hier.