Voormalig zorgdirecteur en vriendin moeten 2 miljoen euro terugbetalen aan schatkist

De ex-directeur van zorgstichting Vivence werd eind 2017 veroordeeld tot vier jaar cel. Hij leefde een luxeleven met zorggeld bedoeld voor verstandelijk gehandicapten.

Politieauto’s bij de rechtbank van Rotterdam.
Politieauto’s bij de rechtbank van Rotterdam. Foto Niels Wenstedt/ANP

De voormalig zorgdirecteur van de Rotterdamse Zorg Stichting Vivence (ZSV) en zijn vriendin moeten bijna 2 miljoen euro betalen aan de schatkist. De rechtbank in Rotterdam heeft dat woensdag bepaald. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie eerder op de dag.

Ex-directeur Darryl N. werd eind 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor het achteroverdrukken van bijna 1,9 miljoen euro. Dat geld ontving instelling Vivence van een verzekeraar om te besteden aan zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met zijn vriendin gaf hij het uit aan luxe reizen, auto’s en sieraden van tienduizenden euro’s per stuk. Zij kreeg een taakstraf van 240 uur opgelegd en een voorwaardelijke straf van drie maanden.

Balkenendenorm

De zitting woensdag draaide om het vaststellen van de ontnemingsvordering, oftewel de winst die is verkregen uit criminele activiteiten. Dat bedrag moet worden terugbetaald aan de staat. Het staat los van een eventuele schadevergoeding die N. en zijn partner aan de benadeelde verzekeraar moeten betalen.

Het OM ziet de 1.889.893 euro die N. en zijn partner door de fraude hebben verkregen als crimineel verdiend vermogen. De bestuurder gaf zichzelf in 2016 ook meer salaris dan hij volgens de balkenendenorm mocht ontvangen. Dat ziet het OM eveneens als crimineel verdiend geld. Het totale illegaal verkregen vermogen komt daarmee op 1.945.393 euro.

In juni 2016 werd N. gearresteerd. ZSV ging een paar maanden daarna failliet. Ook de boekhouder van Vivence en de voorzitter van de Raad van Toezicht kregen straffen.