Trumpblog

Republikein Walsh tweede uitdager van Trump in presidentsrace

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws over de Amerikaanse president Donald Trump en diens regering bij.

Republikein Walsh tweede uitdager van Trump in presidentsrace

Joe Walsh gaat de strijd aan met Donald Trump voor de nominatie van de Republikeinse partij bij de Amerikaanse presidentsrace in 2020. Dat heeft hij zondag bekend gemaakt in het radioprogramma This Week van omroep ABC.

De 57-jarige oud-politicus die eerder namens de Republikeinse Partij in het Congres zat, bekritiseerde Trump nadrukkelijk in het interview. Zo noemde hij hem „ongeschikt” en zei dat het tijd wordt dat iemand opstaat. „Hij is een pestkop en een lafaard en iemand moet hem uitdagen. Het land is klaar met zijn driftbuien, hij is een kind”, aldus Walsh, die verder stelde dat andere Republikeinen bang zijn om de strijd met de huidige president aan te gaan.

Walsh is pas de tweede uitdager van Trump, na de relatief onbekende libertaire kandidaat William Floyd Weld. Dit in tegenstelling tot de Democraten, waar bijna 30 gegadigden zich hebben gemeld. Daarvan zijn er inmiddels nog 21 over.

In 2010 won Walsh een zetel in het Huis van Afgevaardigden namens de staat Illinois. Bij de volgende verkiezing twee jaar later moest hij deze alweer afstaan aan Democraat Tammy Duckworth. Vervolgens werd Walsh radiopresentator in Chicago. Hij was overigens tot voor kort nog een voorstander van Trump.

Een van de woordvoerders van Trumps campagneteam, Tim Murtaugh, heeft intussen gereageerd op de kandidatuur van Walsh. Gevraagd naar een reactie op diens kritiek op Trump en besluit om mee te doen aan de presidentsrace zei hij: „whatever".

Regering VS komt met regel voor langdurig opsluiten illegale migranten

De Amerikaanse regering heeft woensdag een nieuwe regeling gepresenteerd die het mogelijk moet maken migrantengezinnen die illegaal het land zijn binnengekomen, voor onbepaalde duur vast te houden. Op dit moment mag dat maximaal twintig dagen. De regering-Trump wilde van die beperking af, omdat die illegale immigratie in de hand zou werken.

De nieuwe regel gaat nog niet meteen in. Een federale rechter moet er eerst nog zijn goedkeuring aan geven. Bovendien is de verwachting volgens Amerikaanse media dat mensenrechtenadvocaten de regel zullen aanvechten in de rechtbank. De invoering, die eigenlijk over zestig dagen gepland staat, zal daardoor vermoedelijk langer op zich laten wachten, aldus regeringsmedewerkers in The Washington Post.

Met de regel wil de regering een einde maken aan de zogeheten Flores-regeling. Deze bepaling uit 1997 vormt de grondslag voor de huidige beperking op het aantal dagen dat illegale migrantengezinnen die vervolgens asiel aanvragen mogen worden opgesloten. De regering-Trump wil illegale migranten voortaan vasthouden totdat hun asielaanvraag is afgehandeld. Dat kan minstens drie maanden duren.

Extra instroom

Migranten maken volgens de regering misbruik van de maximale opsluitingstermijn die nu geldt. Ze steken zonder toestemming de grens over, vragen asiel aan en kunnen er daarna zeker van zijn dat ze binnen drie weken vrij komen. Overheidsfunctionarissen zeggen tegen The Washington Post dat deze gezinnen vervolgens zelden worden uitgezet. De regering denkt dat de Flores-regeling voor een extra instroom van illegale migranten zorgt.

Het aantal tegengehouden illegale immigranten aan de Amerikaanse zuidgrens is sinds mei drastisch afgenomen. In juli werden circa 82.000 mensen opgepakt, terwijl dat er twee maanden eerder nog ruim 144.000 waren. De regering vreest dat in het najaar weer meer migranten een poging zullen wagen.

De uitvaart begin deze maand van een Mexicaanse migrante die is verdronken bij een poging de grensrivier de Rio Bravo over te steken. Foto Alan Ortega/Reuters

Joodse organisaties woedend na 'stemadvies' van Trump

Joodse organisaties in de Verenigde Staten hebben woedend gereageerd op de uitspraak van Trump dat Amerikaanse Joden niet op de Democratische partij horen te stemmen. De president zei dinsdag tijdens een persconferentie dat Joden die hun stem uitbrengen op een Democraat gebrekkige kennis hebben óf ontrouw zijn. Onduidelijk is aan wie de Joden dan ontrouw zouden zijn.

De liberaal-zionistische organisatie J Street noemt het „gevaarlijk en gênant dat president Trump de meerderheid van de Amerikaanse Joden afschildert als onintelligent en ontrouw”. Joodse Amerikanen stemmen overwegend Democratisch, bij de midterms koos meer dan driekwart van de Joden voor een Democratische kandidaat.

Volgens Jonathan Greenblatt, de directeur van de Anti-Defamation League (ADL) die zich inzet tegen antisemitisme, is er zelfs een antisemitische ondertoon te bespeuren. Hij schrijft op Twitter dat „aanklachten van ontrouw al tijden worden gebruikt om Joden aan te vallen”. De directeur van de Joodse Democratische Raad (JDCA) Halie Soifer valt hem bij:

„Als het over Israël gaat, dan herhaalt Trump de beschuldiging van dubbele loyaliteit, wat een vorm van antisemitisme is. Als hij bedoelt dat Joden trouw aan hem moeten zijn, dan heeft Trump een reality check nodig.”

Republikeinse Joden steunen president

Verwijten van dubbele loyaliteit zijn in de Joodse gemeenschap zeer pijnlijk vanwege de historie van het Joodse volk in Europa. Al eeuwen worden joodse mensen door antisemieten beschuldigd niet trouw te kunnen zijn aan hun religie én aan het land waar zij wonen. Uit deze gedachte zijn ook samenzweringstheorieën over Joden die de wereldmacht willen veroveren ontstaan.

De Republikeinse Joodse Coalitie staat overigens wel vierkant achter de president. Volgens de politieke groepering verdedigt de Democratische partij „mensen die je haten vanwege je religie”, en zouden Joden daarom niet op de Democratische vertegenwoordigers moeten stemmen.

Trump deed zijn uitspraken in een gesprek over congresleden Rashida Tlaib en Ilhan Omar, die vorige week de toegang tot Israël werd ontzegd na een advies van Trump. Tlaib en Omar hebben hun steun uitgesproken aan de Palestijnse zaak en de zogenoemde BDS-beweging, die oproept tot de boycot van Israël.

Trump in het Oval Office. Foto Andrew Harrer/EPA

Trump annuleert bezoek aan Denemarken omdat Groenland niet te koop is

President Donald Trump heeft zijn bezoek aan de Deense premier Mette Frederiksen geannuleerd omdat zij niet wil praten over de verkoop van Groenland. Dat heeft de president woensdag bekendgemaakt op Twitter. Frederiksen noemde het „absurd” dat Trump het autonome gebied binnen het Deense Koninkrijk wilde kopen. De president dankt haar nu voor haar directheid: „ze heeft Denemarken en de VS veel kosten en moeite bespaard.”

Trump baarde vorige week wereldwijd opzien toen bekend werd dat hij interesse had geuit in het overnemen van het grootste eiland ter wereld. Volgens de president is Groenland „strategisch interessant” en zou de aanschaf een soort „grote vastgoedtransactie” zijn.

Het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde al snel door te melden dat het gebied wel openstaat voor handel, maar niet te koop is. Premier Frederiksen deed daar zondag een schepje bovenop door te stellen dat het eventueel overkopen van een autonoom gebied een „absurde discussie” is.

Een woordvoerder van het Deense Koningshuis zegt woensdag tegenover persbureau AP dat de afzegging van Trump een „verrassing” was. Trumps bezoek aan Denemarken zou onderdeel uitmaken van een langere reis door Europa.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Denmark is a very special country with incredible people, but based on Prime Minister Mette Frederiksen’s comments, that she would have no interest in discussing the purchase of Greenland, I will be postponing our meeting scheduled in two weeks for another time....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....The Prime Minister was able to save a great deal of expense and effort for both the United States and Denmark by being so direct. I thank her for that and look forward to rescheduling sometime in the future!

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in het Trumpblog van week 34. Hier houden we u bij over het laatste nieuws omtrent de Amerikaanse president.

Lees hier het vorige blog terug: Mike Pence weer de running mate van Trump