Thuiskok

Rauwe tomatensaus

Als introductie in de Napolitaanse pastagerechten deelt Sophia Loren liefst acht uitgebreide tips voor de ideale ‘pasta al dente’. Bijvoorbeeld: ‘giet voordat je de pasta afgiet een theelepel olie in het water: zo wordt de pasta gladder en vermengt hij zich beter met de saus.’ De tomatensaus in dit recept is rauw, maar moet wel 24 uur van tevoren gemaakt worden.

Doe in een kom de in plakjes gesneden tomaten, fijngesnipperde uien, in stukjes gesneden olijven, kappertjes, zout en peper, een flinke snuf oregano, een of twee handenvol fijngehakte peterselie en de hele maar wel geplette knoflookteentjes. Overgiet dit met olijfolie en laat het 24 uur staan. Schep hierna de saus die zich heeft gevormd zonder hem te verwarmen met alle stukjes tomaat en andere dingen in een serveerschaal en gebruik hem voor de spaghetti die u zojuist ‘al dente’ hebt gekookt. Bestrooi de spaghetti met een flinke hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas.