Interview

Rusland

‘Rakettest toont dat VS zich niet hielden aan INF-verdrag’

Een Amerikaanse proef met een raket die onder het INF-verdrag verboden was, heeft de militaire spanningen tussen Rusland en de VS vergroot. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov dinsdag gezegd, meldt het Russische staatspersbureau TASS.

Maandag meldde het Pentagon dat het de avond ervoor een middellangeafstandraket had gelanceerd, die 500 kilometer verderop doel trof. Deze raketlancering komt ruim twee weken nadat de VS zich hadden teruggetrokken uit het INF-verdrag, benadrukte Rjabkov volgens TASS. „Duidelijker en nadrukkelijker bewijs zul je wellicht niet vinden dat de VS dergelijke systemen al lange tijd in ontwikkeling hadden en zich voorbereidden op terugtrekking uit het akkoord, met name met onderzoek en ontwikkeling”, aldus de minister.

Het INF-verdrag verbood raketten die vanaf de grond gelanceerd worden met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer. De VS kondigden al in februari aan zich terug te trekken uit het verdrag. Rusland zou de voorwaarden geschonden hebben, door systemen voor middellangeafstandsraketten te ontwikkelen. Rusland verweet de VS en Europa juist zich niet aan de afspraken te houden door afweersystemen te bouwen. Het land besloot zich daags na de Amerikaanse bekendmaking ook terug te trekken. (NRC)