Open Arms

Italiaanse officier van justitie laat bootmigranten toe

Op last van een Italiaanse officier van justitie heeft de Spaanse hulporganisatie Open Arms dinsdagavond toestemming gekregen om alle overgebleven opgepikte migranten aan land te brengen op het eilandje Lampedusa. Dit besluit maakte een einde aan een patstelling die dagen heeft geduurd. Het schip was, op last van een rechter, toegelaten tot de territoriale wateren van Italië, maar minister van Binnenlandse Zaken Salvini weigerde toestemming te geven om de migranten aan land te brengen. Noodkreten van Open Arms, dat de situatie aan boord onhoudbaar werd, veranderden daar niets aan, al mochten er wel minderjarigen en zieken van boord. De hoofdofficier van justitie in Agrigento ging dinsdag na terugkeer van vakantie poolshoogte nemen en besloot daarna dat de negentig overgebleven bootmigranten aan land moesten worden gebracht. Hij liet wel beslag leggen op het schip van Open Arms, hangende een justitieel onderzoek dat zich richt in eerste instantie op de weigering om het schip toe te laten. Inmiddels vaart een schip van Artsen zonder Grenzen met 356 bootmigranten aan boord tussen Italië en Malta, wachtend op toestemming om ergens aan te meren. (NRC)