Nederlands ‘troostmeisje’ Jan Ruff-O’Herne overleden

Ruff-O’Herne was in de jaren negentig een van de eerste ‘troostmeisjes’ die met haar verhaal over gedwongen seks tijdens de Japanse overheersing naar buiten kwam.

Jan Ruff-O'Herne kreeg in 2001 een onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau.
Jan Ruff-O'Herne kreeg in 2001 een onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau. Foto Koen Suyk/ANP

De Nederlands-Australische mensenrechtenactivist Jan Ruff-O’Herne is maandagochtend overleden. Ruff-O’Herne werd wereldwijd bekend in de jaren negentig toen ze als een van de eerste ‘troostmeisjes’ vertelde dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen werd gebruikt als seksslaaf.

Ruff-O’Herne stierf op 96-jarige leeftijd in de Australische stad Adelaide in het bijzijn van haar familie, meldt de regering van deelstaat Zuid-Australië dinsdag.

Ruff-O’Herne belandde tijdens de Tweede Wereldoorlog in een interneringskamp op Java, samen met haar Nederlandse ouders. Later werd ze door Japanners gedwongen te werken in een bordeel als ‘troostmeisje’, waar ze werd verkracht. In 1992 kwam ze naar buiten met haar verhaal, daarna zette ze zich jarenlang in voor vrouwen die hetzelfde was overkomen.

NRC sprak Ruff-O’herne in 2001 over haar onderscheiding: ‘Alleen heb je maar een kleine stem’

Vicepremier van Zuid-Australië Vickie Chapman zei dat Ruff-O’Herne een „inspiratie voor haar generatie” was en dat haar nalatenschap nooit mag worden vergeten. „Haar overlevingsverhaal is een ode aan haar kracht en moed en ze zal enorm worden gemist. Niet alleen hier in Zuid-Australië, maar in de hele wereld”, aldus de politica.

In 2001 werd Ruff-O’Herne onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, voor haar aanhoudende inzet voor seksueel misbruikte vrouwen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over haar leven zijn een documentaire en een boek verschenen, vertaald in zes talen.

Correctie (21 augustus 2019): Vickie Chapman werd in een eerdere versie van dit artikel vicepremier van Australië genoemd. Dat is niet juist: ze is vicepremier van deelstaat Zuid-Australië. Dat is hierboven aangepast.