Warenhuisketen

Aandeelhouders willen meer geld zien voordat Hudson’s Bay van de beurs gaat

Hudson’s Bay-vestiging in Toronto.
Hudson’s Bay-vestiging in Toronto. Foto Mark Blinch/Reuters

Catalyst Capital Group koopt zich in bij warenhuisconcern Hudson’s Bay Company. De Canadese investeerder betaalt ruwweg 187 miljoen Canadese dollar voor een belang van 10 procent. Omgerekend gaat het om circa 127 miljoen euro.

De zet lijkt bedoeld om plannen van de president-commissaris van Hudson’s Bay, Richard Baker, te dwarsbomen. Die wil het bedrijf van de beurs halen. Zijn voorstel stuit op verzet van de activistische aandeelhouder Jonathan Litt, die vindt dat Baker meer geld op tafel moet leggen. Catalyst werkt samen met Litt en heeft nu per aandeel meer geld neergeteld dan Baker wil betalen. Catalyst en Litt zijn van mening dat het vastgoed van Hudson’s Bay meer waard is dan Baker doet voorkomen.

Na het nieuws steeg het aandeel Hudson’s Bay op de beurs in Toronto met meer dan 7 procent. Baker bezit samen met partners zo’n 58 procent van Hudson’s Bay. Maar om alle aandelen in handen te krijgen, is steun nodig van de meerderheid van de overige minderheidsaandeelhouders. Dat is nu onzeker.

Achter de schermen verandert er veel bij Hudson's Bay. Vorig jaar fuseerde het bedrijf zijn activiteiten in Europa met die van het Oostenrijkse Signa. In juni lijfde Signa de Europese tak helemaal in, met uitzondering van de Nederlandse winkels. Die gaan weer terug naar Hudson’s Bay Company zelf. Het bedrijf heeft een financieel adviseur ingehuurd om de opties te bekijken.

De Nederlandse tak „presteert niet volgens verwachting”, zo meldde het bedrijf in juni. Hudson’s Bay overweegt Nederlandse winkels te sluiten, al blijft onduidelijk welke filialen dichtgaan. Sluiting is lastig omdat het bedrijf vastzit aan langdurige huurcontracten. (ANP/ Bloomberg)