Verdacht van steun PKK

Koerdische burgemeesters opzijgezet, 418 arrestaties in pro-Koerdische partij HDP

De Turkse regering heeft maandag drie burgemeesters van de overwegend Koerdische steden Diyarbakir, Van en Mardin uit hun functie gezet. Tegelijkertijd heeft de politie in de regio 418 mensen opgepakt, onder wie medewerkers en leden van de pro-Koerdische partij HDP.

Volgens de regering hebben de burgemeesters hun positie misbruikt om de Koerdische terreurbeweging PKK te steunen. Ze zouden begrafenissen van terroristen hebben bijgewoond, en straten naar hen hebben vernoemd.

De regering beschuldigt de op een na grootste oppositiepartij geregeld van banden met de PKK. Partijvoorzitter Selahattin Demirtas zit hiervoor in de gevangenis . Maar de partij is formeel niet verboden. Wel heeft Erdogan sinds 2016 zo’n honderd burgemeesters van de HDP vervangen. Dit was de burgemeesters van Diyarbakir en Mardin eerder overkomen. Toch besloten ze eind maart weer mee te doen met de lokale verkiezingen. De kiesraad keurde hun kandidatuur goed.

Vijf maanden later staan ze op straat. Dit is „een nieuwe, wettelijke inbeslagname van de wil van het volk, waardoor deze regering geen enkele democratische legitimiteit meer heeft”, reageerde de HDP. In Diyarbakir, Mardin en Van braken protesten uit.

Andere oppositiepartijen toonden zich solidair met de HDP. „Coups worden niet alleen gepleegd met tanks, kanonnen en geweren. De verwijdering van drie burgemeesters en hun vervanging door toezichthouders is een coup tegen de politieke voorkeur van het volk”, aldus een parlementariër van de seculiere partij CHP.

Turkse cellen overvol pagina 13