Speelfilms

Disney start in Nederland betaalde streamingdienst

Disney+, de nieuwe digitale videodienst van The Walt Disney Company, is vanaf 12 november beschikbaar in Nederland. Dat heeft entertainmentgigant Disney maandag bekendgemaakt.

De betaalde streamingdienst wordt gelijktijdig ook in Canada en de Verenigde Staten geïntroduceerd. Wie een abonnement neemt op Disney+ krijgt toegang tot de klassieke teken- en speelfilms en de producties van Pixar en Marvel.

In Australië en Nieuw-Zeeland wordt de videodienst een week later gelanceerd. Naar verwachting zal een abonnement ongeveer zeven euro per maand gaan kosten. Dat is een euro goedkoper dan het eenvoudigste abonnement van marktleider Netflix. Disney-producties, waaronder ook recente films zoals Avengers: Endgame en Star Wars: The Rise of Skywalker, zullen enkel nog via Disney+ te zien zijn.

Naast al bestaande producties zullen er ook nieuwe films en series worden gemaakt voor het digitale platform. Zo staat onder meer een nieuw seizoen van de animatieserie Star Wars: The Clone Wars gepland, alsmede een speelfilm van de populaire cartoon Phineas en Ferb.

Met de lancering wil Disney een deel van de video-on-demandmarkt veroveren op Netflix. Vorig jaar lanceerde Disney al een videodienst voor sport, ESPN+. (NRC)