Mogelijk celstraf voor dieven van Sardijns zand

Een Frans echtpaar dat een souvenir wilde meenemen uit Italië riskeert nu een celstraf van een tot zes jaar, melden Italiaanse media. De man en de vrouw namen tijdens hun vakantie zo’n veertig kilo zand mee van een strand op Sardinië. Ze zeiden niet te weten dat dit strafbaar is.

De twee hadden zand van een strand in Chia, in het zuiden van Sardinië, in veertien plastic flessen gestopt en in de achterbak van hun auto geladen.

In de stad Porto Torres wilden ze de veerboot naar de Franse stad Toulon nemen, toen ze door de politie werden aangehouden. Het echtpaar moet nog voor de rechter komen. Het witte zand uit Sardinië is zeer populair onder toeristen. Het wordt veelal in flessen online geveild. Om de stranden te beschermen heeft Sardinië de handel in zand, schelpen en steentjes per 1 augustus 2017 strafbaar gesteld. Bij een overtreding van de wet legt de rechter meestal een boete op, schrijft de BBC.

Om de beroemde roze stranden op Budelli te beschermen, gingen de Italiaanse autoriteiten in 1994 nog een stapje verder. Toen werd de toegang tot het eiland helemaal verboden. Sindsdien wordt het eiland bewoond door slechts één man, die tegelijk ook toezicht houdt op het eiland.