Loonstijgingen

Werknemers profiteren steeds meer van de economische groei

Werknemers in Nederland gaan steeds meer de vruchten plukken van de economische groei. In de vorige maand afgesproken cao’s lagen de loonstijgingen hoger dan op enig moment sinds de economische crisis, blijkt uit cijfers die werkgeversvereniging AWVN maandag bekendmaakte. De afgelopen jaren groeide de economie, maar bleven de stijgingen van de lonen en koopkracht achter.

In de 23 cao’s die in juli werden afgesloten, stijgen de lonen gemiddeld met 3,04 procent. In 2010, het dieptepunt sinds de economische crisis, was de gemiddelde stijging 1,1 procent. Ambtenaren en zorgwerknemers gingen er in de eerste zeven maanden van dit jaar het meest op vooruit. Vakbond FNV is blij dat de lonen verder omhoog gaan, maar vindt ook dat dit „veel te moeizaam en langzaam” gaat. (NRC)