Kunstprijzen

Filmprijs voor Halina Reijn en Vermeerprijs Van Hove

De eerste film van actrice en schrijfster Halina Reijn, Instinct, heeft een internationale filmprijs gekregen. Haar debuutfilm als regisseur is zaterdag bekroond met de Variety Piazza Grande Award in Locarno.

En regisseur Ivo van Hove, net als Reijn verbonden aan het Internationaal Theater Amsterdam (ITA), krijgt 25 september de Johannes Vermeerprijs, de staatsprijs voor kunsten in de Ridderzaal.

Halina Reijn kreeg de prijs die door een jury van Amerikaanse filmcritici wordt toegekend aan de beste film binnen het Piazza Grande-programma, een onderdeel van het internationale filmfestival van Locarno (Zwitserland). Daar ging Instinct in première. In de film raakt een ervaren psychologe in een tbs-kliniek (Carice van Houten) geobsedeerd door een zedendelinquent (Marwan Kenzari). Op 27 september opent Instinct het Nederlands Film Festival. Vanaf 3 oktober is de film in de bioscoop.

Van Hove krijgt zijn prijs van 100.000 euro als „uitzonderlijk theatergenie” aldus de organisatie, voor zijn „grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland”. Ook „de wijze waarop Ivo van Hove de Nederlandse taal over grenzen brengt” roemt de jury met onder meer Els van der Plas (voorzitter), Annabelle Birnie, Iris van Herpen, Jeroen Krabbé en Jamal Ouariachi. (ANP)