Koerdische burgemeesters opzijgezet, veel arrestaties

Pro-Koerdische partij HDP De burgemeesters zouden hun posities hebben gebruikt om de PKK steunen.

Turkse politieagenten duwen journalisten aan de kant bij het hoofdkwartier van de Metropolitan Municipality in Diyarbakir.
Turkse politieagenten duwen journalisten aan de kant bij het hoofdkwartier van de Metropolitan Municipality in Diyarbakir. Foto AFP

De Turkse regering heeft maandag drie burgemeesters van de overwegend Koerdische steden Diyarbakir, Van en Mardin uit hun functie gezet. Tegelijkertijd heeft de politie in de regio 418 mensen opgepakt, onder wie medewerkers en leden van de pro-Koerdische partij HDP.

Volgens de regering hebben de burgemeesters hun positie gebruikt om de Koerdische terreurbeweging PKK te steunen. Ze zouden begrafenissen van terroristen hebben bijgewoond, straten naar hen hebben vernoemd. Hun functie wordt overgenomen door de gouverneurs die zijn aangesteld door president Erdogan.

De regering beschuldigt de op een na grootste oppositiepartij geregeld van banden met de PKK. Partijvoorzitter Selahattin Demirtas zit hiervoor vast. Toch is de partij niet verboden. Wel heeft Erdogan sinds 2016 zo’n honderd burgemeesters van de HDP vervangen. Dit was de burgemeesters van Diyarbakir en Mardin eerder overkomen. Toch besloten ze eind maart weer mee te doen met de lokale verkiezingen. De kiesraad keurde hun kandidatuur goed.

Gemeentehuis afgegrendeld

Vijf maanden later staan ze op straat. Dit is „een nieuwe, wettelijke inbeslagname van de wil van het volk, waardoor deze regering geen enkele democratische legitimiteit meer heeft”, reageerde de HDP. In Diyarbakir, Mardin en Van braken protesten uit.

Andere oppositiepartijen toonden zich solidair met de HDP. „Coups worden niet alleen gepleegd met tanks, kanonnen en geweren. De verwijdering van drie burgemeesters en hun vervanging door toezichthouders is een coup tegen de politieke voorkeur van het volk”, aldus een parlementariër van de seculiere partij CHP.

Zelfs binnen Erdogan’s AKP klonk kritiek. Oud-president Gül en oud-premier Davutoglu, twee prominente AKP’ers die plannen hebben voor een eigen partij, noemden het besluit op Twitter ondemocratisch. „Het recht om te kiezen en te worden verkozen is essentieel”, aldus Davutoglu.

Erdogan waarschuwde vóór de verkiezingen dat hij HDP-burgemeesters zou vervangen als ze banden hadden met de PKK. „Als u de door de staat geboden mogelijkheden naar Qandil stuurt [een berggebied in Noord-Irak waar de PKK-top zich schuilhoudt, red.], zullen we opnieuw, onmiddellijk en zonder omhaal onze toezichthouders benoemen.”

Turkse cellen overvol pagina 13