Recensie

Recensie Film

Kind versus hond anno 1945

Horror Acht kinderen die een concentratiekamp hebben overleefd, worden na de oorlog gedumpt in een huis in een bos. Met in de buurt een troep hongerige herdershonden. ‘Wilkolak’ volgt een vertrouwd horrorstramien, maar biedt ook een intrigerende blik op trauma.

De kinderen in ‘Wilkolak’ hebben een concentratiekamp overleefd, maar moeten het daarna opnemen tegen een roedel herdershonden.
De kinderen in ‘Wilkolak’ hebben een concentratiekamp overleefd, maar moeten het daarna opnemen tegen een roedel herdershonden.

Na de bevrijding van concentratiekamp Gross-Rosen dumpen de Russen begin 1945 acht kinderen in een spookachtig landhuis diep in het bos. Terwijl de uitgemergelde muisjes daar uit overlevingsstand komen – gevoelens keren terug, ze leren eten delen, luisteren muziek, worden verliefd en jaloers – dienen nieuwe gevaren zich aan. Eerst Russisch ongeregeld, dan een SS’er verstopt in een verlaten bunker en vervolgens een roedel hongerige herdershonden, door de SS getraind om gevangenen te verscheuren. De gestreepte kampuniformen van de kinderen werken als een rode lap.

Wilkolak (Weerwolf) van de Poolse regisseur Adrian Panek maakt gebruik van een vertrouwd horror-stramien: een belegering door wilde beesten terwijl het voedsel opraakt. Maar met een – in de finale iets te vette – allegorische laag: dit is Lord of the Flies in spiegelbeeld, pessimistisch over de beschaving, optimistisch over de mens. De kinderen, verminkt door de volwassen wereld, moeten in de wildernis hun menselijke solidariteit ontdekken of ieder voor zich ten gronde gaan.

In het fraai uitgebleekte, mistige sprookjesbos van Wilkolak vindt Panek niet altijd de juiste mix van magie en bruut realisme, en soms verzandt de hondenbelegering enigszins in subplots. Maar met hulp van de zeer overtuigende vertolkingen van de kindercast is zijn tweede speelfilm ook een originele, intrigerende blik op post-trauma: de kinderen zijn uit het kamp, nu moet het kamp nog uit de kinderen. Uit de herdershonden ook trouwens.