Italiaanse premier Conte treedt af wegens politieke crisis

Vorige week trok vicepremier Salvini zich met zijn partij terug uit de coalitie. Die breuk was voor premier Conte reden om zijn ontslag in te dienen.

Aanhangers van de Vijfsterrenbeweging demonstreren buiten de Italiaanse senaat waar premier Conte zijn aftreden aankondigt, 20 augustus 2019.
Aanhangers van de Vijfsterrenbeweging demonstreren buiten de Italiaanse senaat waar premier Conte zijn aftreden aankondigt, 20 augustus 2019. Foto Angelo Carconi / EPA

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag zijn aftreden aangekondigd. Hij stapt op wegens de politieke crisis die Italië sinds enkele weken in zijn greep houdt. Hij biedt dinsdag nog zijn ontslag aan bij president Sergio Mattarella.

Conte maakte zijn aftreden bekend voor een volgepakte Senaat, die vervroegd was teruggekeerd van het zomerreces. Vorige week zei Matteo Salvini, zowel vicepremier als minister van Binnenlandse Zaken, een motie van wantrouwen tegen de premier te zullen indienen. Ook zegde Salvini de coalitiesamenwerking met de Vijfsterrenbeweging op.

Lees ook: Conte treedt af, met veeg uit de pan voor Salvini

Hij vindt dat de regering te weinig klaarspeelt, maar hoopte vooral vervroegde verkiezingen af te dwingen om zijn populariteit in de peilingen te verzilveren. Nu de Lega zich uit te regering heeft teruggetrokken, kan Conte niet langer aanblijven als premier, zo zei hij.

Begroting

Salvini zinspeelt al langer op nieuwe verkiezingen. De Lega doet het goed in de peilingen en Salvini hoopt Conte bij eventuele verkiezingen op te volgen als premier. Conte verweet op zijn beurt Salvini zijn eigen belang en dat van zijn partij boven het landsbelang te stellen. „Zijn besluiten vormen een serieus risico voor dit land”, aldus de vertrekkend premier.

President Mattarella zal nu met alle partijen rond de tafel gaan om te zien of er een andere coalitie mogelijk is of dat vervroegde verkiezingen de enige uitweg zijn. Het is voor Mattarella belangrijk dat Italië niet zonder regering komt te zitten. Eind september wordt namelijk gestemd over een conceptbegroting voor 2020 die aan Brussel voorgelegd moet worden.

Lees ook: De politieke crisis in Italië in zes zinnen

Correctie (20 augustus 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de motie van wantrouwen al was ingediend, dit is nog niet gebeurd. Hierboven is dit aangepast.