Hongkong

‘Chinese Twitteraccounts beïnvloeden protesten’

Twitter heeft meer dan negenhonderd Chinese accounts verwijderd waarmee is geprobeerd verdeeldheid over de protesten in Hongkong te zaaien. Dat heeft het sociale mediaplatform maandag naar buiten gebracht. Twitter spreekt van „door de staat gesteunde activiteiten”.

De accounts maakten deel uit van een netwerk van 200.000 profielen die werden ingezet om desinformatie te verspreiden over de protestacties. Binnen het grotere netwerk zouden 936 in China aangemaakte profielen structureel worden ingezet om onrust te zaaien. Deze accounts maakten deel uit van een gecoördineerde actie die werd gesteund door Beijing.

Door de tweets werd de „legitimiteit en de politieke positie van de protestbeweging ondermijnd”, zo staat te lezen in een verklaring. De accounts verspreidden informatie waarin de demonstranten in Hongkong werden afgeschilderd als crimineel. Ook werd het beeld geschetst dat de demonstranten niet representatief zouden zijn voor de bevolking van de semi-autonome staat. Een werknemer van Twitter zei bovendien tegen persbureau AP dat een deel van de Chinese accounts werd gebruikt om nieuws van neppe Chinese en Engelstalige sites te verspreiden. Via een blog deelde Twitter voorbeelden. In een van de tweets wordt de „radicale” demonstranten „extreem gewelddadig gedrag” verweten.

Twitter wordt in China geblokkeerd. De beïnvloeding zou grotendeels via VPN-verbindingen, waarmee een dergelijke blokkade kan worden omzeild, hebben plaatsgevonden.

De onrust in Hongkong houdt al twee maanden aan. Afgelopen weekend waren volgens organisatoren 1,7 miljoen demonstranten op de been.