In beeld

Gran Canaria geteisterd door grote bosbranden

Op het Spaanse eiland Gran Canaria woeden sinds zaterdag hevige bosbranden. Meer dan 12.000 hectare aan natuurgebied is al in vlammen opgegaan.

De branden ontstonden zaterdag in de buurt van de plaats Tejada, in het bergachtige gebied midden op het eiland.
Foto Borja Suarez/Reuters
Tot dusverre lukt het de brandweer niet om de vuurzee onder controle te krijgen. De vlammen verspreiden zich snel door de hoge temperaturen, harde wind en lage luchtvochtigheid.
Foto Desiree Martin/AFP
Dinsdagochtend was al meer dan 12.000 hectare aan natuurgebied in vlammen opgegaan, waaronder delen van het natuurpark Tamadaba.
Foto Desiree Martin/AFP
Meer dan duizend brandweerlieden zijn bezig met bluswerkzaamheden.
Foto Desiree Martin/AFP
Er zijn ook zestien blusvliegtuigen en helikopters ingezet om het vuur te bestrijden.
Foto Angel Medina/EPA
De lokale brandweer omschreef de vuurzee als “een monster”. De vlammen zijn tot vijftig meter hoog. Maandagavond noemden autoriteiten de brand “oncontroleerbaar”.
Foto Elvira Urquijo/EPA
Inmiddels groeit de hoop dat de brandweer het vuur onder controle kan krijgen. Door afnemende wind en lagere temperaturen verspreidt het vuur zich dinsdag minder snel.
Foto Angel Medina/EPA
Er zijn inmiddels tienduizend mensen geëvacueerd. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden.
Foto Elvira Urquijo/EPA
Onder de geëvacueerden zijn ook toeristen. Gran Canaria is een populaire vakantiebestemming. Het zuiden van het eiland, waar de meeste toeristen verblijven, wordt niet geteisterd door de vuurzee.
Foto Desiree Martin/AFP
De branden woeden in het bergachtige gebied landinwaarts. Toch zijn ook aan de kust grote rookpluimen te zien.
Foto Angel Medina/EPA
Vorige week waren er in hetzelfde gebied ook al bosbranden. Toen werden zo’n duizend mensen geëvacueerd en ging negenhonderd hectare bos in vlammen op.
Foto Borja Suarez/Reuters
De politie denkt dat de branden van vorige week ontstonden door onvoorzichtig gebruik van een soldeerbout. Daarvoor is een 55-jarige man aangehouden.
Foto Borja Suarez/Reuters
Op satellietbeelden is goed te zien hoe groot het gebied is dat in vlammen is opgegaan. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe branden van deze week zijn ontstaan.
Foto Copernicus Emergency/EPA