El Salvador

Vrouw alsnog vrijgesproken na veroordeling wegens abortus

Een vrouw uit El Salvador die was veroordeeld tot dertig jaar cel voor moord op haar baby, is in hoger beroep vrijgesproken. De nu 21-jarige Evelyn Hernández Cruz werd in 2016 vervolgd na de dood van haar baby bij een bevalling thuis op het toilet, volgens haarzelf door een miskraam. Ze zei niet te hebben geweten dat ze zwanger was. Justitie beschouwde de zaak als abortus, wat in El Salvador onder alle omstandigheden verboden is en kan leiden tot maximaal veertig jaar celstraf. In haar rechtszaak vertelde ze meermaals verkracht te zijn, maar dat niet te hebben gemeld uit vrees voor de dader, een vermoedelijk bendelid. Tussen 2000 en 2014 zijn volgens mensenrechtenorganisaties zo’n 150 vrouwen in El Salvador voor vergelijkbare situaties veroordeeld tot veertig jaar celstraf. (Reuters)