Conjunctuur Duitse centrale bank voorziet recessie, omzet Nederlandse industrie daalt

De Duitse economie zal ook in het derde kwartaal van dit jaar licht krimpen, waarmee de grootste economie van Europa in een recessie belandt. Dit is de prognose van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, in een maandag verschenen maandrapport.

De afgelopen week bleek dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal met 0,1 procent is gekrompen, vooral vanwege dalende export. Daarvan heeft de Duitse industrie veel last.

Volgens economen van de Bundesbank is het einde aan de malaise in de industrie nog niet in zicht. Industriële bedrijven schroeven hun plannen om personeel in dienst te nemen verder terug, zo staat in het maandrapport. Orderportefeuilles liepen de voorbije maanden terug, wat waarschijnlijk zal leiden tot lagere productie. De neergang kan overslaan naar sommige diensten, meent de centrale bank.

Overigens is de stemming in enkele binnenlands gerichte sectoren, zoals de bouw, nog goed. „De zwakte concentreert zich tot dusver op de industrie en op de export. Belangrijke redenen zijn de internationale handelsconflicten en de Brexit”, zegt Jens Weidmann, president van de Bundesbank, in een persbericht. De Duitse regering rekent voor het gehele jaar 2019 op economische groei van slechts 0,5 procent. In 2018 lag de groei nog driemaal zo hoog.

Voelbaar in Nederland

Vorige week zei de hoofdeconoom van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Peter Hein van Mulligen, al dat de afnemende activiteit van de Duitse industrie al merkbaar is in Nederland. Veel Nederlandse bedrijven zijn toeleveranciers van de Duitse industrie. De uitvoer van in Nederland gefabriceerde producten daalde het voorbije kwartaal met 2,5 procent op jaarbasis. „Het lijkt erop dat malaise in de Duitse industrie ook in Nederland gevoeld wordt”, zei Van Mulligen. Overigens groeit de Nederlandse economie nog wel, vooral vanwege binnenlandse consumptie en investeringen.

Deze dinsdag maakte het CBS bekend dat de Nederlandse industrie afgelopen kwartaal opnieuw minder omzet heeft gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet was 4,9 procent lager dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal werd ook al minder omgezet vergeleken met een jaar eerder.

Volgens het CBS komt de omzetdaling in de industrie niet alleen door de Duitse malaise. Het personeelstekort wordt groter, waardoor de productie geremd wordt. De dagproductie in de industrie was in juni 2,2 procent lager dan in juni 2018. Het is de vierde achtereenvolgende maand met een daling. (ANP/NRC)