Amsterdam onderzoekt verkoop AEB

Afvalverwerker

Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf is in handen van de gemeente Amsterdam. Die kijkt nu of verkoop een optie is.

Foto Robin Utrecht/ANP

Foto Robin Utrecht/ANP

Door onze medewerker Maartje Geels

Amsterdam. De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) te verkopen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema dinsdag aan de gemeenteraad.

Adviseurs van KPMG verkennen op verzoek van het college drie opties: de afvalwerker als geheel verkopen, delen van het bedrijf afstoten of nieuwe partijen als aandeelhouder toelaten. Volgens een ingewijde zou het in het laatste geval gaan om omliggende gemeenten en private partijen. De gemeente Amsterdam heeft momenteel alle aandelen van AEB, het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Nederland, in handen.

De afvalverbrander kwam dit jaar in grote financiële problemen doordat vier van de zes verbrandingslijnen moesten worden stilgelegd in verband met de veiligheid. De ovens zouden te slecht en te onveilig zijn. Doordat een groot deel van het vuilnis door AEB plots niet meer kon worden verwerkt, stapelde afval zich door heel Nederland op, met een nationale afvalcrisis tot gevolg. Ook een nascheidingsinstallatie die in 2017 werd opgeleverd en 35 miljoen euro kostte, werkt niet goed.

Recent maakten de gemeente Amsterdam en banken samen 16 miljoen euro vrij om de ernstigste financiële nood te lenigen. 6 miljoen werd ingelegd door de gemeente, waarvan inmiddels 5,3 miljoen euro is opgenomen, zo schrijft Halsema.

Meer geld nodig

Als AEB niet snel meer geld krijgt, komt het functioneren van het bedrijf al begin volgende maand in gevaar. Mocht het bedrijf omvallen, dan moet de gemeente mogelijk honderden miljoenen euro’s afschrijven. Daarbij komen ook de duurzaamheidsambities van de hoofdstad in gevaar. Zo moet volgend jaar 65 procent van het afval uit Amsterdamse huishoudens worden gescheiden. Bovendien levert het bedrijf warmte aan een deel van de stad.

Er loopt op dit moment al een onderzoek van ingenieursbureau Alvarez & Marsal naar een mogelijke herstructurering van het bedrijf. Verkoop is dus niet het enige mogelijke toekomstscenario, benadrukt het college in de brief.

Naar aanleiding van de problemen ontstond een vertrouwensbreuk tussen de gemeente en de raad van commissarissen. Het college benoemde twee nieuwe toezichthouders, maar dat viel slecht bij zittende commissarissen. Drie van hen legden mede daarom drie weken geleden hun functie neer. Onder hen was ook de pas aangetreden president-commissaris, Yvonne Timmerman-Buck (CDA). Ook was het drietal ontevreden omdat de steun vanuit de gemeente volgens hen te laat op gang kwam en onvoldoende was.