Tom Dumoulin stapt over naar Jumbo-Visma

Tom Dumoulin maakt aan het einde van het seizoen de overstap van Team Sunweb naar Jumbo-Visma. De wielrenner reed sinds 2012 voor Sunweb.

Tom Dumoulin reed acht jaar voor Team Sunweb.
Tom Dumoulin reed acht jaar voor Team Sunweb. Foto Luk Benies/AFP

Tom Dumoulin maakt na dit seizoen de overstap naar Jumbo-Visma. De Nederlandse wielerploeg bevestigt maandagochtend de komst van de 28-jarige wielrenner, die vanaf 2020 voor de ploeg gaat rijden. Een uur eerder maakte Team Sunweb, de huidige ploeg van Dumoulin, bekend dat zijn contract aan het einde van dit seizoen wordt ontbonden. Dit contract liep oorspronkelijk nog tot en met 2021.

Dumoulin werd al enige tijd in verband gebracht met Jumbo-Visma, waar hij onder meer ploeggenoot wordt van klassementsrenners Steven Kruijswijk en de Sloveen Primoz Roglic. Beide renners eindigden dit jaar in een grote wielerronde op het podium. Kruijswijk werd derde in de Tour de France, Roglic in de Giro d’Italia. Ook Dylan Groenewegen, Mike Teunissen en Wout van Aert, die vorige maand alle drie een rit wonnen in de Ronde van Frankrijk, staan onder contract bij Jumbo-Visma.

Twitter avatar JumboVismaRoad Team Jumbo-Visma cycling We have a dream. So from now on we don’t fight against each other, but with each other. Together. For the same dream. 💛🖤 #samenwinnen https://t.co/anA4OwTgjT

Doorbraak bij Sunweb

Dumoulin reed sinds 2012 voor Team Sunweb, dat toen nog koerste onder de naam Team Argos-Shimano. In 2014 brak hij er door als tijdritspecialist. Zijn grootste succes bij de ploeg was toen hij in 2017 de Ronde van Italië won. Vorig jaar reed Dumoulin voor het eerst zowel de Giro d’Italia als de Tour de France en eindigde hij in beide rondes als tweede. Hij was in Frankrijk de eerste Nederlander op het podium sinds 1990.

Deze zomer besloot Dumoulin dat het tijd was om zich te focussen op interesse van andere teams, zegt hij in een verklaring op de website van Team Sunweb. „Na de teleurstelling van het missen van de Tour zat ik thuis en begon ik te overwegen dat een nieuwe omgeving verfrissend kan zijn.”

Lees ook: Pech houdt Tom Dumoulin uit Tour de France

Dit jaar verloopt het seizoen voor Dumoulin teleurstellend. In de Ronde van Italië kwam hij in de vierde etappe ten val en stapte hij een dag later af met een pijnlijke knie. De ernst van die blessure werd vervolgens onderschat. Hij nam ter voorbereiding op de Tour de France deel aan het Critérium du Dauphiné, stapte daar na zes etappes af en onderging een nieuwe ingreep waarbij een stukje grind uit zijn linkerknie werd verwijderd. Dumoulin miste vervolgens de Ronde van Frankrijk en laat ook de Ronde van Spanje, die deze week begint, schieten.