Toch ontslag voor agent die Eric Garner in fatale wurggreep hield

In 2014 kwam de 43-jarige zwarte Amerikaan Eric Garner om het leven bij zijn arrestatie in New York. De agent die een nekklem bij hem gebruikte mocht aanvankelijk aanblijven.

De dood van Garner speelde een belangrijke rol in de Black Lives Matter-beweging in de VS.
De dood van Garner speelde een belangrijke rol in de Black Lives Matter-beweging in de VS. Foto Robyn Beck / AFP

De politieagent die vijf jaar geleden een ongewapende, zwarte man in New York in een fatale wurggreep hield, is maandag alsnog ontslagen. Dat meldt persbureau Reuters. De 43-jarige Eric Garner kwam door de politieactie om het leven. Hij had de agent in kwestie meermaals gewaarschuwd dat hij niet kon ademen.

Met het ontslag komt er een einde aan de slepende zaak die de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten mede aanzwengelde. Deze beweging kaart het systematisch onrecht jegens zwarten in het Amerikaanse justitiële systeem nadrukkelijk aan. De dood van Garner, en van andere ongewapende Afro-Amerikanen door politiegeweld, leidde in 2014 tot hevige protesten in de VS.

De familie van Garner probeerde na diens dood jarenlang tevergeefs om de betrokken agent, Daniel Pantaleo, berecht te krijgen. Kort na Garners overlijden besloot een onderzoeksjury echter dat er geen vervolging ingesteld hoefde te worden, bij gebrek aan bewijs. Eerder deze maand maakte de openbaar aanklager bekend dat vervolging definitief van de baan is.

De enige manier waarop Pantaleo nog gestraft kon worden, volgens de familie, was ontslag. Na Garners dood mocht Pantaleo blijven werken - al mocht hij alleen nog bureauwerk doen.

In een tuchtzaak eerder deze maand werd Pantaleo echter plotseling geschorst. Volgens de tuchtrechter had Pantaleo de politievoorschriften overtreden door een nekklem toe te passen op Garner. De tuchtrechter adviseerde ontslag. Dat advies werd maandag door het hoofd van de New Yorkse politie overgenomen. Politiecommissaris James O’Neill zei dat hij het besluit „niet lichtzinnig” had genomen. Volgens hem had Pantaleo juist gehandeld tót het moment waarop hij Garner in een wurggreep nam.

Lees hier terug: Ik krijg geen adem, riep hij elf keer

‘Ik krijg geen lucht’

Garner werd aangehouden omdat hij illegaal sigaretten zou verkopen op straat, iets waarvoor hij al vaker in aanraking was gekomen met de politie. Hij verzette zich toen agenten hem in de boeien wilden slaan. Daarop drukten de agenten hem tegen de grond. Garner zou elf keer hebben geroepen dat hij geen lucht kreeg. Hij stierf een uur later in het ziekenhuis.

Beelden waarop is te zien hoe Garner, een forse zwarte man, op de grond wordt gehouden door Pantaleo, een witte agent, gingen wereldwijd het internet over en leidde tot boze reacties van zwarte demonstranten in de VS. Een speerpunt van de Black Lives Matter-beweging is het excessieve politiegeweld tegen zwarte Amerikaanse burgers.

Uit een onderzoek dat eerder deze maand werd gepubliceerd, blijkt dat de kans dat een zwarte man door de politie wordt gedood in de VS 1 op 1.000 is. Volgens de The Washington Post zijn dit jaar al 570 Amerikanen doodgeschoten door de politie.