Ruim helft arbeidsongeschikten heeft slaapproblemen

Arbeidsongeschikte Nederlanders hebben bijna drie keer zo vaak een slechte nachtrust als mensen met een baan, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het slechte slapen belemmert bij 4 op de 10 Nederlanders vanaf 25 jaar het dagelijkse functioneren.
Het slechte slapen belemmert bij 4 op de 10 Nederlanders vanaf 25 jaar het dagelijkse functioneren. Foto Getty Images/iStockphoto

Arbeidsongeschikten vanaf 25 jaar en ouder hebben bijna drie keer zo vaak last van slaapproblemen dan werkzame leeftijdsgenoten. 58 procent van deze groep zegt geen goede nachtrust te hebben, aldus nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij werkenden gaat het om circa één op de vijf mensen.

In 2018 had ongeveer een kwart van de Nederlanders ouder dan 25 jaar in de twee weken voorafgaand aan de peiling last van slaapproblemen. Dit zijn ongeveer 2,9 miljoen mensen. Het slechte slapen belemmert bij vier op de tien Nederlanders het dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld omdat er sprake is van verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Van de slecht slapende arbeidsongeschikten zegt 81 procent hier last van te hebben.

Slecht slapen leidt daarnaast tot hoger verzuim, een lagere productiviteit en ook tot meer ongevallen. Volgens ArboNed kosten slaapproblemen de Nederlandse economie jaarlijks tussen de 3 en 4,5 miljard euro.

Vorig jaar zei 20 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder - een ruimere leeftijdsgroep dan dit jaar dus - dat zij problemen hadden met slapen. Het ging in dit geval om moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden.

Lees ook: Als slapen maar niet lukt, de nachten van mensen met slapeloosheid