Omzet industrie in tweede kwartaal opnieuw iets gedaald

De omzet van de Nederlandse industrie was vorig kwartaal 4,9 procent lager dan een jaar eerder. Dit heeft onder andere te maken met de malaise in Duitsland.

Vooral raffinaderijen en chemieproducenten boekten het afgelopen kwartaal minder omzet.
Vooral raffinaderijen en chemieproducenten boekten het afgelopen kwartaal minder omzet. Foto Jasper Juinen/Bloomberg

De Nederlandse industrie draaide afgelopen kwartaal opnieuw minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Van april tot en met juni lag de omzet 4,9 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het was het tweede kwartaal op rij waarin de omzet van de industrie kromp. In de eerste drie maanden van dit jaar kreeg de sector voor het eerst in twee jaar te maken met een teruglopend omzetcijfer.

Vooral raffinaderijen en chemiebedrijven kregen minder geld binnen. Aardolieproducenten haalden afgelopen kwartaal 9,5 procent minder omzet vergeleken met een jaar eerder. Wat betreft chemieproducenten ging het om een afname van 4,5 procent. Ook in onder andere de textielindustrie en metaalproductensector nam de omzet afgelopen kwartaal af.

Lees ook: Nederlandse economie groeit, maar hoelang nog?

De dalende omzet komt vooral door schaarste aan personeel. Zo staan er bijna 24.000 vacatures in de industrie open, volgens het CBS het hoogste aantal in elf jaar tijd. Ruim één op de vijf producenten zegt dat een personeelstekort hun werkzaamheden in de weg zit.

Duitsland

Ook de malaise in Duitsland speelt een rol. De Duitse economie kromp het voorbije kwartaal met 0,1 procent, bleek vorige week. Een forse productiedaling in de industrie is daarvan de oorzaak. Alleen tussen juni 2018 en juni dit jaar nam de industriële output in Duitsland met 5,2 procent af. Het was de sterkste daling in tien jaar.

Met name de de metaal-, de machinebouw- en de autosector presteerden in Duitsland slecht vanwege de onzekerheid op de markt. Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de Brexit droegen onder meer bij aan die onzekerheid. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Het CBS wijt de krimp van de Nederlandse industrie dan ook deels aan ontwikkelingen op de Duitse markt.

Ondanks de dalende omzet in de industrie bleef de Nederlandse economie dit jaar vooralsnog groeien. Het CBS meldde vorige week dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 0,5 procent toenam ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Afgelopen kwartaal groeiden, in tegenstelling tot andere sectoren in de industrie, de bouwmiddelensector en de voedingsmiddelenindustrie wel. Producenten van bouwmaterialen zetten 5,6 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar geleden. Analisten voorspellen echter dat de algehele groei de komende kwartalen waarschijnlijk niet doorzet.