Nieuw bewijs voor betrokkenheid Russisch leger bij Slag om Ilovajsk

strijd oost-oekraïne

Er is nieuw bewijs voor de aanwezigheid van het Russische leger bij de Slag om Ilovajsk in het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen in augustus 2014 zo’n honderd burgers en honderden militairen aan beide zijden om het leven. Onderzoeksgroep Forensic Architecture, verbonden aan de Goldsmiths University of Londen, heeft zondag een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat er bijna 300 Russische militaire voertuigen aanwezig waren rond de steden Ilovajsk en Luhansk.

Hoewel Rusland alle betrokkenheid ontkent, bestond er al bewijs dat Moskou militair aanwezig was in de Donbas-regio ten tijde van het gewapende conflict tussen de pro-Russische separatisten en Oekraïne. Het nieuwe bewijs, dat grotendeels is gebaseerd op onderzoek van open source-materiaal, wordt toegevoegd aan een zaak die tegen Rusland loopt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Het omvat talloze satellietbeelden van Russische gewapende konvooien in Oekraïne en meerdere waarnemingen van de T-72B3-tank, een model dat destijds alleen door de Russische strijdkrachten werd gebruikt. Op een interactieve kaart zijn de bewegingen van verschillende Russische legereenheden en voertuigen te zien.

Bij de Slag om Ilovajsk probeerde het Oekraïense leger de stad Ilovajsk in te nemen. De Oekraïeners werden na hevige gevechten omsingeld door de separatisten gesteund door Russische militairen, waardoor zij zich terug moesten trekken. (NRC)