Migrantenschip

Open Arms welkom in Spanje, maar vreest dat het te laat is

Het in nood verkerende migrantenschip van de Spaanse reddingsorganisatie Open Arms mag aan wal gaan in de Spaanse haven van Algeciras. „Spanje treedt altijd op in humanitaire noodsituaties”, schrijft de Spaanse premier Pedro Sanchéz zondag op Twitter. Volgens persbureau AFP verwerpt Open Arms het aanbod van Madrid, omdat het vijf dagen varen is en dat niet haalbaar is. Het Spaanse schip, met aan boord nog 107 overwegend Afrikaanse migranten, opgepikt voor de kust van Libië, is gestrand bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Daar wacht het al zeventien dagen vergeefs op toestemming van de Italiaanse overheid om aan te meren. De omstandigheden aan boord verslechterden ondertussen rap: opvarenden zouden suïcidaal zijn en er zou gevochten worden. (NRC)