Grace 1

Iraanse olietanker verlaat Gibraltar ondanks bevel VS

De Iraanse olietanker Grace 1, die vorige maand in beslag is genomen door Groot-Brittannië op verdenking van vervoer van olie naar Syrië, is zondagavond uitgevaren vanuit Gibraltar richting Griekenland. Het schip is vertrokken ondanks een arrestatiebevel dat de Verenigde Staten vrijdag uitvaardigden.

Gibraltar, een Brits overzees gebied bij de ingang van de Middellandse Zee, wees het arrestatiebevel af, omdat het gebonden is aan de regels van de Europese Unie. Uit scheepvaartgegevens blijkt dat het Griekse Kalamata de eerstvolgende bestemming is.

De VS willen dat het schip opnieuw in beslag wordt genomen. Iran heeft maandag verklaard dat een Amerikaanse poging om de tanker te confisqueren „zware gevolgen” zal hebben.

Volgens Washington heeft de rederij van het schip, Paradise Global Trading, banden met de Iraanse Revolutionaire Garde, dat door de VS is aangewezen als terreurorganisatie. Ook wil Washington beslag leggen op de 2 miljoen vaten olie aan boord en ongeveer 1 miljoen dollar (901.000 euro) die de rederij op een Amerikaanse bank heeft staan. De beheerders zouden zich volgens een rechter in Washington schuldig hebben gemaakt aan fraude en witwassen. Ook zouden zij de Amerikaanse sancties en antiterrorismewetgeving hebben geschonden.

Het Amerikaanse arrestatiebevel kwam een dag nadat het hof van Gibraltar had bepaald dat de olietanker mocht uitvaren. Toch bleef het schip nog enkele dagen liggen voor de kust van Gibraltar.

De Grace 1 werd op 4 juli geconfisqueerd door de Britse marine. De olietanker was volgens de Britten op weg naar Syrië, ondanks een EU-embargo tegen handel in olie met dat land. Iran, een bondgenoot van Syrië, heeft dat ontkend. Uiteindelijk concludeerde het hof dat de olie op het schip geen bestemming had waarvoor het embargo geldt.

Half juli confisqueerde Iran in een reactie de Britse olietanker Stena Impero in de Straat van Hormuz. In de zee-engte die toegang biedt tot de Perzische Golf en waar ongeveer eenvijfde van alle wereldwijde olie doorheen komt, zijn spanningen tussen het Westen en Iran de afgelopen maanden hoog opgelopen.

De VS hebben inmiddels militairen naar het gebied gestuurd om de internationale handel in de straat veilig te stellen. Ook zijn zij bezig met de vorming van een internationale coalitie om de koopvaardij te beschermen. De Britten hebben al toegezegd. Nederland heeft nog niet op het verzoek van de VS gereageerd.