Interview

Dressuurtoppers Van Grunsven en Werth vrezen voor einde paardensport

Paardensport Top-amazones Isabell Werth en Anky van Grunsven vrezen voor het einde van de paardensport. Er is steeds meer kritiek en op sociale media wordt fel gereageerd.

Isabell Werth op de Grand Prix in Aachen.
Isabell Werth op de Grand Prix in Aachen. Foto Sascha Steinbach/EPA

Het is niet ondenkbaar dat de paardensport ophoudt te bestaan omdat het als onethisch wordt gezien: een mens die wedstrijden rijdt op de rug van een paard. Dat zeggen Isabell Werth en Anky van Grunsven, twee van de succesrijkste dressuuramazones aller tijden.

Aan NRC vertellen zij dat de paardensport de laatste jaren steeds kritischer wordt gevolgd, onder anderen door dierenactivisten. Ruiters, van junioren tot profs, worden op sociale media fel bekritiseerd omdat zij hun paarden niet goed zouden behandelen.

Lees ook het interview met Isabell Werth: ‘Paarden zijn geen machines. Ik dank ze niet af als ik iets beters kan krijgen’

„Zelfs kinderen die paardrijden krijgen soms een shitstorm over zich heen”, zegt Werth, die deze week op het EK in Rotterdam rijdt. „Mensen zien een foto en gaan los – veelal anoniem.”

‘Ongelukkige foto’

Van Van Grunsven gaat een oude foto rond waarop zij Salinero, het paard waarmee zij olympisch kampioen werd in 2004 en 2008, hard aan de teugels trekt als hij wegloopt tijdens een prijsuitreiking. Een ongelukkige foto, zegt zij, maar het geeft mensen niet het recht haar voor „dierenbeul” uit te maken.

„Zelfs mijn sponsoren zijn benaderd met het verzoek hun steun in te trekken omdat ik mijn paarden slecht zou behandelen.”

Ook Werth zegt „door het slijk” te zijn gehaald. „Oké, ik rijd op de rug van mijn paarden en verlang goede prestaties van ze, maar ik doe dat alleen met paarden die dat aan kunnen. Het zijn geen machines die ik afdank als ik iets beters kan krijgen.”