Open Arms welkom in Spanje, maar vreest dat het te laat is

De circa honderd migranten op het schip Open Arms mogen in Spanje van boord. De hulporganisatie verwerpt het aanbod, omdat er sprake is van een crisissituatie aan boord.

Het migrantenship wachtte zeventien dagen op toestemming om te ontschepen.
Het migrantenship wachtte zeventien dagen op toestemming om te ontschepen. Foto Elio Desiderio/EPA

Het in nood verkerende migrantenschip van de Spaanse reddingsorganisatie Open Arms mag aan wal gaan in de Spaanse haven van Algeciras. „Spanje treedt altijd op in humanitaire noodsituaties”, schrijft de Spaanse premier Pedro Sanchéz zondag op Twitter.

Volgens persbureau AFP verwerpt Open Arms het aanbod van Madrid, omdat het „onhaalbaar” is om naar de haven van Algeciras te varen. „Wil je dat we 950 mijl - nog ongeveer vijf dagen varen - naar Algeciras, de verste haven in de Middellandse Zee, met een onhoudbare situatie aan boord gaan varen”, vraagt Oscar Camps, oprichter van Open Arms en aan boord van het schip, zich op Twitter af.

Camps verspreidde zondag een filmpje waarin vier migranten van boord lijken te springen en zwemmend de kust proberen te bereiken. „We waarschuwen al dagen, wanhoop kent zijn grenzen”, schrijft hij bij de beelden. De vier zijn inmiddels wel weer terug aan boord.

Het Spaanse schip, met aan boord nog 107 overwegend Afrikaanse migranten, opgepikt voor de kust van Libië, is gestrand bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Daar wacht het al zeventien dagen vergeefs op toestemming van de Italiaanse overheid om aan te meren. De omstandigheden aan boord verslechterden ondertussen rap: opvarenden zouden suïcidaal zijn en er zou gevochten worden.

Matteo Salvini, vicepremier en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, bekend om zijn harde anti-immigratielijn, geeft nog altijd geen toestemming voor het schip om aan te meren. Dertien migranten mochten toch het schip verlaten, nadat duidelijk was geworden dat zij medische hulp nodig hadden. Daarna gaf Salvini zaterdagavond - onder druk van de Italiaanse premier Guiseppe Conte - 27 minderjarigen zonder ouderlijke begeleiding toestemming om aan land te gaan.

Een van de 27 minderjarige migranten wordt van boord gelaten bij Lampedusa, door een Italiaanse patrouilleboot. Die haalde de jongeren zaterdag van de Open Arms. Foto Alessandro Serrano/AFP

Aanvankelijk liet de Spaanse regering weten Open Arms niet te gaan helpen, zoals het wel deed bij vergelijkbare problemen rond het migrantenschip Aquarius in 2018. „Het is noodzakelijk om een Europese, ordelijke en solidaire oplossing tot stand te brengen die het migratievraagstuk beantwoordt met de waarden van vooruitgang en menselijkheid van de EU”, schrijft Sanchéz nu.

De Spaanse regering noemt de Italiaanse reactie op de crisis - „en in het bijzonder die van zijn minister van Binnenlandse Zaken” - „ondenkbaar”. „De noodsituatie aan boord (…) heeft Spanje opnieuw ertoe gebracht een antwoord te geven op een humanitaire crisis.”

„De Spaanse havens zijn noch de dichtstbijzijndste, noch de veiligste voor de Open Arms, zoals degenen die verantwoordelijk zijn voor het schip deze dagen hebben gemeld, maar op dit moment is Spanje het enige land dat het schip wil ontvangen in het kader van een Europese oplossing.”

‘Ngo-migranten’

Salvini reageerde zondag op Twitter blij op het besluit van Spanje om de havens te openen voor „ngo-migranten”. „Prima! Eind goed, al goed.” Eerder boden andere EU-landen - waaronder onder meer Frankrijk, Roemenië en Duitsland - al aan de opvarenden op te nemen. Salvini toonde zich sceptisch.

Twitter avatar matteosalvinimi Matteo Salvini La Spagna apre i porti agli immigrati della ONG #OpenArms.
Bene!
Chi la dura la vince. 🔴 LIVE 👉 https://t.co/lhE1KjOKqk https://t.co/h5RDc6p65t

Salvini, die aanstuurt op nieuwe verkiezingen in Italië en daar campagne voor voert, maakte het in een schrijven aan Conte duidelijk dat het besluit om de minderjarigen aan land te halen zeer tegen zijn zin was. Acht van hen gaven, eenmaal aan wal, toe meerderjarig te zijn, schreef Salvini op Facebook. „Na de ‘zogenaamde zieken’, zijn hier de ‘zogenaamde minderjarigen’. Maar de slechterik is Salvini.” Eerder trok hij de berichten over de slechte omstandigheden aan boord van het schip in twijfel.

Populistische coalitie: Matteo Salvini forceert een crisis in Italië