IS-aanslag op trouwzaal in Kabul

Afghanistan Door de bomaanslag vielen 63 doden en honderden gewonden. De aanslag in de hoofdstad van Afghanistan is opgeëist door IS.

Een Afghaanse vrouw die haar man en twee kinderen heeft verloren huilt voor de deur van een ziekenhuis, na de aanslag.
Een Afghaanse vrouw die haar man en twee kinderen heeft verloren huilt voor de deur van een ziekenhuis, na de aanslag. Foto Jawad Jalali/EPA

In Kabul ging het afgelopen weekend opnieuw mis. Bij een zelfmoordaanslag op een bruiloft in de Afghaanse hoofdstad zijn zaterdag 63 doden en 182 gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS), meldt persbureau Reuters zondagochtend.

De bom kwam zaterdagavond tot ontploffing bij de huwelijksreceptie voor de mannelijke gasten. Op bruiloften in Kabul vieren mannen en vrouwen het feest vaak in aparte ruimtes.

Meestal worden er honderden gasten uitgenodigd bij een bruiloft. Maar deze was nog drukker bezocht: er zouden zeker 1.200 gasten aanwezig zijn geweest.

De autoriteiten hebben de aanslag, de grootste dit jaar, streng veroordeeld. De Afghaanse president Ahsraf Ghani sprak zijn steun uit aan nabestaanden en andere slachtoffers. De Talibaan, die al maanden met de Verenigde Staten onderhandelen over een vredesakkoord, ontkenden kort na de aanslag betrokkenheid, die ze „verboden en niet te rechtvaardigen” noemden.

Ghani uitte desondanks kritiek. „De Talibaan kunnen zich niet vrijpleiten van schuld, want zij bieden een platform aan terroristen.”

De Islamitische Staat is sinds twee jaar actief in het land. De terreurgroep heeft het bij aanslagen meestal gemunt op de Hazara-gemeenschap, een etnische groep en een sjiitische minderheid in Afghanistan.

Bij een zelfmoordaanslag in Kabul vielen ruim een week geleden ook al veertien doden en raakten 145 mensen gewond. De Talibaan eisten die aanval wel op.

Aanslagen komen regelmatig voor in Afghanistan. Een groot deel ervan is het werk van de Talibaan. De verkiezingen eind september zijn een extra aanleiding voor extremisten om toe te slaan en chaos te zaaien.

Met de aanslagen oefenen de Talibaan ook druk uit op de vredesonderhandelingen met de VS. Die vorderen volgens de betrokken onderhandelaars gestaag, maar hebben nog niet geresulteerd in een vermindering van het geweld in de regio.

In juli heeft de Talibaan in een verklaring – opgesteld met een afvaardiging van de Afghaanse bevolking – toegezegd dat ze hun best gaan doen het aantal burgerslachtoffers terug te brengen tot nul. Maar de vraag is hoe geloofwaardig die belofte is als ze het bestaan van burgerslachtoffers niet erkennen.

Ondanks dat de Amerikaanse militaire missie in 2014 eindigde, zijn er naar schatting nog zo’n 14.000 militairen in Afghanistan aanwezig, die lokale soldaten trainen en ondersteunen. De Talibaan zien deze militairen graag vertrekken. De Verenigde Staten willen op hun beurt garanties dat Afghanistan geen vrijhaven voor internationaal terrorisme wordt.

Analisten betwijfelen of de Talibaan erin zal slagen meer geweld door IS te voorkomen.