Minderjarige migranten op boot Open Arms mogen aan land in Italië

Het schip van de Spaanse organisatie Open Arms is al zeventien dagen op zoek naar een haven die de 134 opvarende migranten aan land wil laten.

Een minderjarige migrant, die op het Spaanse reddingsschip Open Arms zat, zwaait vanuit een busje nadat hij is uitgestapt in Lampedusa
Een minderjarige migrant, die op het Spaanse reddingsschip Open Arms zat, zwaait vanuit een busje nadat hij is uitgestapt in Lampedusa Guglielmo Mangiapane / Reuters

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft zaterdag op aandringen van premier Giuseppe Conte alle minderjarige migranten zonder ouderlijke begeleiding aan boord van het Spaanse reddingschip Open Arms aan land laten gaan. Het schip is al zeventien dagen met meer dan honderd migranten op zee, maar mag nergens aanleggen. De omstandigheden aan boord zijn volgens de Spaanse reddingsorganisatie inmiddels „ondraaglijk”.

Na de toezegging van Salvini werden zaterdagavond 27 migranten door de Italiaanse kustwacht van boord gehaald en aan land gezet op het eiland Lampedusa, waar het schip voor anker ligt. Eerder werden dertien andere opvarenden geëvacueerd, die dringend medische hulp nodig hadden. Aanvankelijk waren er 134 migranten aan boord. De omstandigheden aan boord zijn erbarmelijk. Enkele opvarenden zouden suïcidaal zijn en er zou geregeld gevochten worden.

Volgens Salvini hebben van de 27 aan land gehaalde migranten inmiddels acht aangegeven toch meerderjarig te zijn. „Na de ‘zogenaamde zieken’, zijn hier de ‘zogenaamde minderjarigen’. Maar de slechterik is Salvini”, schreef de minister zaterdag op Facebook. Eerder trok Salvini de berichten over de slechte omstandigheden aan boord van het schip in twijfel.

Salvini: Conte verantwoordelijk

Salvini herhaalde zaterdag in een verklaring dat Open Arms de migranten naar Spanje dient te brengen en dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor de ontstane situatie aan boord. Maar hij voegde daar nu dus wel aan toe dat hij bereid is „veronderstelde minderjarigen” van de boot te laten. Wel benadrukte de Lega-leider dat premier Conte „exclusief verantwoordelijk” is voor het besluit de minderjarigen te ontschepen. „De lijn van het ministerie van Binnenlandse Zaken verandert niet”, schreef Salvini volgens persbureau ANSA in een reactie aan Conte.

Deze maand stemde het Italiaanse parlement in met een wet die het illegaal maakt om migranten aan land te brengen, op straffe van een boete van maximaal één miljoen euro. Op Twitter schreef Salvini daarna bereid te zijn die wet nog verder aan te scherpen. „Italië zal niet het vluchtelingenkamp worden van Europa. Ik werk niet mee aan mensensmokkel.” Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Portugal, Spanje en Luxemburg hebben al aangeboden te helpen de migranten onderdak te bieden, maar Salvini heeft daar steeds sceptisch op gereageerd.

De situatie van het schip van Open Arms doet denken aan de problemen die reddingsboot Aquarius ruim een jaar geleden kende, toen 630 migranten weken op zee verbleven in afwachting van een land dat hun opvang wilde bieden. Destijds bood de Spaanse regering van Pedro Sánchez de helpende hand en werd de groep uiteindelijk onder grote media-aandacht verwelkomd in de haven van Valencia. De socialistische regering stelde destijds meteen dat het om een eenmalige oplossing ging.