Groenland tegen Trump: we zijn niet te koop

Groenland is niet te koop. De regering van het autonome gebied binnen het Koninkrijk Denemarken zag zich vrijdag genoodzaakt te onderstrepen dat het enorme eiland niet gekocht kan worden nadat naar buiten was gekomen dat de Amerikaanse president Donald Trump interesse had getoond. Verschillende media in de VS brachten het nieuws dat Trump meerdere keren aan medewerkers had gevraagd of Groenland te koop is. Wat Trump met het eiland zou willen is niet bekend. Al snel nadat The Wall Street Journal en persbureau AP het bericht over Trump naar buiten brachten, ontstond een storm aan reacties op sociale media. Twitteraars photoshopten Trump Towers in het Groenlandse landschap, anderen vroegen zich af hoe de bewoners van het eiland zouden reageren als zij te horen krijgen dat de Amerikaanse president hun land wil kopen. Ook het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet de kans niet liggen om te reageren. In een tweet benadrukt het departement alle pluspunten die het gebied heeft: mineralen, zuiver water, vis en mogelijkheden voor duurzame energie. Toeristen zijn van harte welkom, aldus het ministerie, en Groenland staat zeker open voor handel. Maar: „we zijn niet te koop”.