63 doden bij IS-aanslag op trouwzaal in Kabul

Er vielen ook bijna tweehonderd gewonden. De aanslag in de hoofdstad van Afghanistan is opgeëist door Islamitische Staat.

Afghaanse ambulancemedewerkers voeren gewonden af na een bomaanslag tijdens een bruiloft in Kabul.
Afghaanse ambulancemedewerkers voeren gewonden af na een bomaanslag tijdens een bruiloft in Kabul. Foto Jawad Jalali/EPA

Bij een zelfmoordaanslag op een bruiloft in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag 63 doden en 182 gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS), meldt persbureau Reuters zondagochtend.

De bom kwam zaterdagavond tot ontploffing bij de huwelijksreceptie voor de mannelijke gasten. Op bruiloften in Kabul vieren mannen en vrouwen het feest vaak in aparte ruimtes. Meestal worden honderden gasten uitgenodigd. Bij deze bruiloft zouden zeker 1.200 gasten aanwezig zijn geweest.

De autoriteiten hebben de aanslag, de grootste dit jaar, streng veroordeeld. De Afghaanse president Ahsraf Ghani sprak zijn steun uit aan nabestaanden en andere slachtoffers. De Talibaan, die al maanden met de Verenigde Staten onderhandelen over een vredesakkoord, ontkenden kort na de aanslag betrokkenheid, die ze „verboden en niet te rechtvaardigen” noemden.

Ghani uitte desondanks kritiek. „De Talibaan kunnen zich niet vrijpleiten van schuld, want zij bieden een platform aan terroristen.”

Twitter avatar ashrafghani Ashraf Ghani Taliban cannot absolve themselves of blame, for they provide platform for terrorists. Today is the day of mourning, hence #StateBuilder have cancelled today’s gathering at the Loya Jirga tent.
Lees ook deze recente analyse over de veiligheidssituatie in Afghanistan: vrede is nog moeilijk voorstelbaar

Vredesonderhandelingen leiden nog niet tot minder geweld

Bij een zelfmoordaanslag in Kabul vielen ruim een week geleden ook al veertien doden en raakten 145 mensen gewond. De Talibaan eisten die aanval op.

Aanslagen komen regelmatig voor in Afghanistan. Een groot deel ervan is het werk van de Talibaan. De verkiezingen eind september zijn een extra aanleiding voor extremisten om toe te slaan en chaos te zaaien. IS is sinds twee jaar actief in het land. De organisatie heeft het bij aanslagen meestal gemunt op de Hazara-gemeenschap, een etnische groep en een shi’itische minderheid in Afghanistan.

Met de aanslagen oefenen de Talibaan ook druk uit op de vredesonderhandelingen met de VS. Die vorderen volgens de betrokken onderhandelaars gestaag, maar hebben nog niet geresulteerd in een vermindering van het geweld in de regio.

Hoewel de Amerikaanse militaire missie in 2014 eindigde, zijn er naar schatting nog zo’n 14.000 Amerikaanse militairen in het land, die lokale soldaten trainen en ondersteunen. De Talibaan zien hen graag vertrekken. De VS willen op hun beurt garanties dat Afghanistan geen broeinest voor internationaal terrorisme wordt. Analisten betwijfelen of de Talibaan erin zullen slagen meer geweld door IS te voorkomen. De Amerikaanse president Donald Trump zei zondagavond dat de besprekingen met de Talibaan „heel goed” verlopen, aldus persbureau Reuters.