Brieven

zoon halsema (1)

Zo leuk is het niet om burgemeesterszoontje te zijn

Op zichzelf is het probleem van kinderen die zich misdragen er een van alle tijden (Halsema scheidt ambt van moederschap... en ... maar De Telegraaf verklaart haar vogelvrij, 14/8). De oude Grieken vroegen zich al af hoe het kan dat de voortreffelijke Pericles kroost had dat niet wilde deugen. En hij is in de geschiedenis niet de enige geweest. ‘Deugd’ was dus klaarblijkelijk niet te onderwijzen, hoewel er wel voorbeelden zijn van families die enkele generaties van onkreukbare en capabele regenten hebben voortgebracht: ik denk dat bij ons de familie Patijn – die ook een Amsterdamse burgemeester heeft voortgebracht – daar nog een voorbeeld van was. Nu is mevrouw Halsema (nog) geen Pericles, en haar zoon (nog) niet volwassen.

En zo leuk is het bovendien niet altijd om burgemeesterszoontje te zijn. Zo heeft hij moeten meemaken dat z’n moeder werd uitgejouwd bij de huldiging van Ajax in mei van dit jaar. Ook niet fijn voor zo’n joch, daar zou ik op die leeftijd ook wat stuurs van worden. Ondertussen schaart De Telegraaf zich ongegeneerd bij de hooligans. Geen nieuws.