Thuiskok

Morellen-walnotentaart

Sweet cherry isolated on the white background
Sweet cherry isolated on the white background
Dit recept voor crostata di rotonda (letterlijk: ‘ronde taart’) komt uit Calabria. Klop met een tafelmixer met de platte menghaak de reuzel en suiker op de middelste stand in drie minuten licht en romig. Voeg de eidooiers en vermout toe en mix op de middelste stand tot het is gemengd. Doe de bloem en het zuiveringszout erbij en mix alles een minuut op de laagste stand tot het deeg net samenkomt. Mix dan nog dertig seconden tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen. Maak met je handen een bal van het deeg en verdeel die in twee stukken van ongeveer een derde en twee derde. Wikkel beide in plasticfolie en zet een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een spring- of vlaaivorm van 25 cm in met boter. Rol het grote stuk deeg uit tot 40 cm doorsnee en een dikte van 3-6 mm. Bekleed de vorm en druk het zachtjes in de hoeken en tegen de rand. Zet de vorm circa 30 minuten in de koelkast. Rol het kleinere stuk deeg uit tot dezelfde dikte en snijd er repen van 2,5 cm uit. Leg vijf minuten in de vriezer. Haal de taartvorm uit de koelkast en spreid de jam op het deeg uit. Gebruik de deegrepen om op de bovenkant een raster te maken. Knijp de repen vast aan de taartbodem. Strooi de walnoten erover. Bak de taart circa 40 minuten tot hij goudbruin is. Laat 30 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en serveer meteen.