Strafrecht

Proef OM: strafzaak op basis onderzoek verzekeraar om politie te ontlasten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het eerst strafzaken over verzekeringsfraude voor de rechter gebracht op basis van onderzoeken van de verzekeraars zelf in plaats van onderzoek van de politie. Donderdag waren twee zittingen waarbij deze werkwijze als proef gehanteerd is, meldt het OM vrijdag. Politie, justitie en verzekeraars hopen zo meer fraudeurs te kunnen vervolgen.

De proef komt voort uit een samenwerking tussen het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, de politie en het OM, die in 2017 een convenant afsloten. Afgesproken is dat de verzekeraars een dossier samenstellen dat aan justitie wordt overgedragen. De politie doet alleen onderzoek als dat nodig is. Het OM wijst erop dat het bij verzekeringsfraude soms gaat om kleine zaken als een aangezette claim, maar ook vormen van georganiseerde misdaad kan betreffen.

De „publiek-private samenwerking” moet gespecialiseerde financieel rechercheurs vrijmaken voor zaken rond „andere vormen van fraude, bijvoorbeeld gerelateerd aan georganiseerde criminaliteit, die nu blijven liggen”, schrijft justitie.

De zaken die donderdag voor de rechter kwamen zijn aangehouden. Volgens het AD, dat vrijdag als eerste over de werkwijze berichtte, wilde de rechter van justitie weten of het echt niet mogelijk was om de politie onderzoek te laten doen.

Deskundigen vragen zich in het AD af of het onderzoek van de verzekeraars standhoudt voor de rechter. „We proberen bij de politieverhoren al tunnelvisie te voorkomen. Maar tunnelvisie kun je nóg eerder verwachten van een verzekeringsmaatschappij, die belang heeft bij de opsporing en het terugkrijgen van zijn geld”, zegt emeritus hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout. Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, zegt in het AD te verwachten dat de rechter weinig gewicht zal toekennen aan een onderzoek van verzekeraars. (NRC)