Alleen het monument herinnert nog aan de IJslandse gletsjer

Klimaat In IJsland komt zondag een monument voor een dode gletsjer. „Dit monument bevestigt dat we weten wat er gaande is.”

Hij is niet meer, de gletsjer Okjökull. Ooit bedekte hij de top van de vulkanische berg Ok, in het westen van IJsland. Deze zondag wordt op de berg een monument onthuld om het heengaan van de gletsjer te memoreren, en het bewustzijn te verhogen over de opwarming van de aarde. In 1901 mat de Okjökull nog 38 vierkante kilometer. In 1986 was de gletsjer al flink geslonken. Op satellietbeeld van enkele weken geleden resteren enkel nog wat spetters van dun ijs. De IJslandse glacioloog Oddur Sigurdsson heeft Okjökull in 2014 al dood verklaard; door een gebrek aan massa stroomde hij niet meer. Wereldwijd zijn „bijna alle gletsjers” aan het krimpen, schreef het VN-klimaatbureau IPCC in 2013. Het IJslandse monument bestaat uit een „brief aan de toekomst” die vermeldt dat „de komende tweehonderd jaar [...] al onze gletsjers hetzelfde pad” volgen als Okjökull. „Dit monument bevestigt dat we weten wat er gaande is, en wat gedaan moet worden. Alleen jij weet of we het hebben gedaan. Augustus 2019. 415 ppm CO2.”

Het herdenkingsteken dat zondag wordt geplaatst. Foto Rice University