vervuiling

Microplastics gevonden in sneeuw op de Noordpool, na verspreiding via lucht

Noordpool In sneeuw op de Noordpool is een „substantiële” hoeveelheid microplastics gevonden. Dat is er via de lucht in terechtgekomen.

Onderzoekers hebben microplastics gevonden in sneeuw op de Noordpool. De kleine plasticdeeltjes zijn daar via de lucht terechtgekomen. Dat schrijven onderzoekers in een woensdag gepubliceerd artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Tot voor kort was weinig bekend over verspreiding van microplastics via de lucht. Het aantal deeltjes microplastics dat werd gevonden in de poolsneeuw (gemiddeld 1.760 per liter smeltwater) is volgens de onderzoekers „substantieel voor een afgelegen locatie als het poolgebied”. Een liter smeltwater in bewoonde gebieden bevatte gemiddeld 24.600 deeltjes microplastics.

Microplastics zijn stukjes kunststof van 0,5 millimeter of kleiner die vaak afkomstig zijn van grotere stukken plastic. De vondst van de plasticdeeltjes op de Noordpool duidt volgens de onderzoekers „op significante verontreiniging van de atmosfeer”. Ze waarschuwen dat mensen mogelijk microplastics inademen. Het was al bekend dat mensen en dieren microplastics kunnen binnenkrijgen via bijvoorbeeld bronwater of het eten van vis. (NRC)