Klimaatverandering

Noorwegen schrapt steun voor Amazone

Noorwegen schrapt de financiële steun aan het Braziliaanse Amazonefonds. Dit fonds moet het Braziliaanse oerwoud beschermen tegen ontbossing, maar wordt volgens Noorwegen door de regering van president Jair Bolsonaro tegengewerkt. Noorwegen trekt hiermee een subsidie van bijna dertig miljoen euro terug.

De Noorse minister van Milieu, Ola Elvestuen, zei tegen de krant Aftenposten dat Brazilië het fonds zonder overleg heeft gereorganiseerd. De directie werd ontslagen en een commissie die de projecten selecteerde ontbonden. Dit laat volgens de minister zien dat Brazilië „niet langer wil stoppen met ontbossing”. Duitsland trok eerder ook al een donatie van 35 miljoen euro in.

Noorwegen is de grootste financier van het fonds. De afgelopen tien jaar heeft het land ruim 1,2 miljard dollar (ruim een miljard euro) aan het fonds bijgedragen in een poging de Amazone te beschermen.

De Amazone is van onschatbare waarde voor de opname van CO2 en daarmee voor het voorkomen van klimaatverandering. Sinds Bolsonaro vorig jaar aan de macht kwam, is de ontbossing in het gebied sterk toegenomen. Volgens het Nationale Ruimte Instituut, dat onder het ministerie van Wetenschap valt, is in vergelijking met vorig jaar 88 procent meer bos gekapt.

De president beschermt vooral de grootgrondbezitters en mijnbouwbedrijven die graag verdere exploitatie van de Amazone zouden zien. Hij wil beleid terugdraaien waarin delen van het gebied zijn toegewezen aan de inheemse bevolking. Volgens Bolsonaro zouden deze „parasieten” de economische groei tegenhouden. (NRC)